energoatom.com.ua

Під час пам’ятних заходів, що відбувались 26 квітня 2019 року в зоні відчуження Чорнобильської АЕС та були присвячені 33-м роковинам техногенної катастрофи на ЧАЕС, урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом відвідала будівельний майданчик Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

У зустрічі взяли участь президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» Юрій Шейко, голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

«Успішна реалізація та введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива стане вагомим внеском Енергоатома в забезпечення енергетичної безпеки України. Експлуатація власного Централізованого сховища посилить економіку України, покращить інвестиційну привабливість держави та стане завершальним етапом із здобуття атомною галуззю України політичної незалежності від Росії. Будівництво ЦСВЯП у Зоні відчуження повертає ці землі до господарської діяльності та стає ще одним поштовхом для відродження територій зони відчуження», - наголосив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відео дня

У ході робочої зустрічі прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оглянув будівельний майданчик ЦСВЯП та будівельні конструкції, а також поспілкувався з будівельниками.

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський доповів голові уряду Володимиру Гройсману про стан виконання будівельних робіт, наголосивши, що капітальна будівельна готовність об’єктів ЦСВЯП вже перевищила 75%. Він також розповів про стан виконання робіт, які реалізуються у рамках проекту на майданчиках трьох АЕС України – Рівненській, Южно-Українській та Хмельницькій, відпрацьоване паливо з яких буде вивозитися на зберігання до ЦСВЯП.

«Понад 75% робіт пов’язаних з капітальним будівництвом на майданчику ЦСВЯП вже завершено. Паралельно з цими роботами Енергоатом активно виконує роботи з модифікації обладнання для поводження з відпрацьованим ядерним паливом у відповідності із технологією компанії Holtec International. Ці роботи зараз тривають на Рівненській, Южно-Українській та Хмельницькій АЕС: проходить процес модифікації перевантажувальних машин енергоблоків, здійснюються роботи з модернізації кранів полярної дії, які розташовані у герметичному контайменті реакторних відділень енергоблоків. Всі вони чітко синхронізовані з термінами виготовлення обладнання, адже АЕС може виконувати модернізацію тільки під час планово-попереджувальних ремонтів, коли енергоблоки зупинені. Ми вже отримали від наших американських партнерів Holtec 45 з 64 одиниць основного та допоміжного обладнання. Роботи за цим проектом виконуються відповідно з графіком. Централізоване сховище ВЯП чи не єдиний наш об’єкт, під час будівництва якого у Енергоатома відсутні проблеми з фінансуванням будівництва. Будівельні та пуско-налагоджувальні роботи Енергоатом планує завершити у першому кварталі наступного року, а у другому кварталі розпочати введення у експлуатацію першого пускового комплексу, встановивши перші контейнери з ВЯП у зоні зберігання Сховища. 2020 рік стане вирішальним для Компанії і для України за усіма напрямами реалізації проекту ЦСВЯП», - зауважив президент Енергоатома.

Юрій Недашковський висловив упевненість у тому, що інтенсивна розбудова інфраструктури Зони відчуження дозволить не тільки ефективно вирішити проблему поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами, а й забезпечить можливості для стратегічного розвитку вітчизняної атомної енергетики у відповідності з «Енергетичною стратегією України до 2035 р.».

Довідка. Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена щорічно витрачати до 200 млн дол. оплачуючи послуги з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) на території Росії. Контракт на будівництво ЦСВЯП між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec International був підписаний ще у 2005 р., проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальні роботи за проектом були відновлені у 2014 р., а саме будівництво на майданчику ЦСВЯП, що розташований у зоні відчуження ЧАЕС, розпочались 9 листопада 2017 р. Генеральний підрядником з будівництва є компанія БК «УКРБУДМОНТАЖ».

Будівельна готовність ЦСВЯП складає понад 75%. За проектом отримано 425 одиниць загально-технічного обладнання. Отримано обладнання Holtec 45 одиниць із 64. Генеральний підрядник ПрАТ «УкрЕнергоМонтаж» за об’єктом будівництва «під’їзна залізнична колія до ЦСВЯП», завершив всі роботи. Наразі формується комісія з приймання виконаних робіт та з перевірки готовності об’єкта до експлуатації. Строк введення об’єкту в експлуатацію травень – червень 2019 р.

Термін введення в експлуатацію першого пускового комплексу заплановано на 2020 рік. Одночасно буде модифіковано системи поводження з ВЯП на енергоблоках АЕС. Централізоване сховище – автономна ядерна установка, яка забезпечить тривале зберігання ВЯП з діючих енергоблоків РАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС - проектний термін експлуатації до 100 років. Проектування ЦСВЯП виконано українським проектантом – Київським інститутом «Енергопроект». Для зберігання ВЯП буде використана технологія поверхневого «сухого» зберігання із застосуванням двобар’єрної системи ізоляції ВЯП від навколишнього середовища, що забезпечується спеціально спроектованими інженерними системами контейнерного типу. Проектна місткість ЦСВЯП складатиме 458 контейнерів HI-STORM, які зможуть вмістити у собі 16 529 відпрацьованих паливних збірок.

Загальна кошторисна вартість спорудження ЦСВЯП - 37,2 млрд грн. Джерелами фінансування є позикові та власні кошти ДП «НАЕК «Енергоатом». Позикові кошти надані Корпорацією зарубіжних приватних інвестицій (OPIC) і Central Storage Safety Project Trust - кредит 250 млн дол. США. На будівництво вже витрачено 3,435 млрд грн (9,2% від загальної кошторисної вартості: 1,998 млрд грн тарифних коштів та 1,436 млрд грн (107,26 млн дол. США, 42,9% від загальної суми наданого кредиту) кредитних коштів). Освоєно капітальних вкладень на суму 1,568 млрд грн. Інвестиції у будівництво ЦСВЯП окупляться через три-чотири роки експлуатації.