Ілюстрація REUTERS

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що газопровід "Північний потік-2" відповідає економічним інтересам Чехії, і розкритикував США за втручання у реалізацію проекту.

Читайте такожРосія може зупинити транзит газу через Україну до завершення "Північного потоку-2" - Коболєв

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Lidovky.

Відео дня

Земан заявив, що не розуміє, чому Сполучені Штати повинен турбувати "Північний потік-2". Так він відреагував на майбутнє прийняття в США закону, який передбачає санкції проти компаній та осіб, які беруть участь у будівництві газопроводу.

"Я не бачу причин, чому "старший брат" за океаном повинен говорити, чи повинен газопровід служити своїй меті", – сказав Земан. За його словами, Німеччина і Росія домовилися про проект, а іншим нічого коментувати.

Він також зазначив, що Чехія бідна на енергетичну сировину і змушена імпортувати газ.

"У нас є два варіанти - або імпортувати зріджений природний газ з-за кордону, або імпортувати його з іншої сторони земної кулі в незрідженому вигляді. Проблема в тому, що зріджений газ мінімум на 30% дорожчий... Різниця в ціні занадто велика, щоб її ігнорувати", - сказав Земан.

Нагадаємо, міністр енергетики США Рік Перрі раніше анонсував прийняття законопроекту про санкції проти компаній-учасниць проекту "Північний потік-2" в "недалекому майбутньому".

Проти проекту газопроводу "Північний потік-2" виступають США, кілька країн Східної Європи, Скандинавії та Балтики. Вони побоюються, що газопровід збільшить залежність Європейського Союзу від російського газу.