Ринок електроенергії стане причиною появи нових корупційних схем / фото УНІАН

Запуск ринку електроенергії може призвести до появи нових корупційних схем, повідомив журналістам після заїдання уряду представник президента України у Кабінеті міністрів Андрій Герус.

Читайте такожКабмін прийняв постанови, необхідні для запуску ринку електроенергії з 1 липня

"Запуск цього ринку, коли відбудеться стрибок ціни, утворюються дві дуже різні ціни для населення на рівні однієї гривні, для промисловості - на рівні понад три гривні. На цьому можна робити великі корупційні схеми", - сказав він.

Відео дня

Крім того, Герус звернув увагу на фактичну монополію на ринку виробництва електроенергії в країні.

"У нас немає конкуренції, у нас у двох учасників майже 90% виробництва електроенергії. У нас компанія ДТЕК в український енергоринок продає по 60 євро за МВт/год, а в Угорщину ту ж електроенергію - по 40 євро, тому що в Угорщині є конкуренція, а у нас немає. У нас перекрита можливість постачати електроенергію європейським постачальникам з Європи", - сказав він.

За його словами, ані НКРЕКП, ані Міністерство енергетики не виконали рекомендацію Антимонопольного комітету щодо дозволу купувати електроенергію у європейських виробників. "Ринок залишився замонополізованим, зараз його просто хочуть перестати регулювати", - сказав Герус.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів поклав спеціальні зобов'язання з постачання електроенергії для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії "Енергоатом", "Укргідроенерго", а також на "Укренерго" та операторів систем розподілу.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, дане рішення дозволить не піднімати ціни на електроенергію для населення у новому ринку електроенергії.

Представництва Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку в Україні, а також Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендували відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в нашій країні на обмежений період часу з-за того, що важливі регуляторні норми та IT-системи ще не готові.

Один з ключових кредиторів України Світовий банк підтримує спрямований на впровадження конкуренції Закон "Про ринок електричної енергії", однак рекомендує перенести запуск нового ринку в Україні на 1 жовтня поточного року у зв'язку з неготовністю деяких положень нормативно-правової бази та ІТ-систем.

Президент України Володимир Зеленський також підтримав перенесення дати запуску нового ринку електроенергії на три місяці або на один рік.

Довідка УНІАН. У середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить обирати постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку повинні стартувати в Україні 1 липня 2019 року.