Мінгареллі зазначив, що ЄК допоможе Україні залишитися транзитером газу / фото УНІАН

Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що анбандлінг НАК "Нафтогаз України" є нагальною необхідністю.

Читайте такожКабмін затвердив відділення ГТС від "Нафтогазу"

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час прес-конференції.

Відео дня

"Важливо було б, щоб незалежний та компетентний енергетичний регулятор діяв в Україні. Як ми знаємо, анбандлінг "Нафтогазу" перетворився вже на нагальну необхідність", - сказав він.

Мінгареллі також додав, що Європейська комісія буде готова сприяти налагодженню відносин в енергетичній сфері з Росією, щоб Україна продовжувала залишатися транзитером газу.

Як повідомляв УНІАН, у травні уряд наполягав, щоб НАК "Нафтогаз України" прийняв і реалізував необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінга державної компанії до кінця поточного року по моделі, прийнятої ще в липні 2016 року і заснованої на зобов'язання України перед Європейською енергетичною спільнотою.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного та сертифікованого за європейськими вимогам оператора української газотранспортної системи. Існування і робота оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.

Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.