Ілюстрація / REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" запропонувала нову стратегію видобутку газу в Україні, згідно з якою всі фінансові зусилля компанія направлятиме на інтенсифікацію видобутку на ефективних родовищах, а успішність виконання програми буде оцінюватися не в видобутих кубометрах блакитного палива, а у фінансовому результаті компанії.

Читайте такожУ "Нафтогазі" заявили про зниження ціни на газ для населення

Про це на презентації самої програми повідомив керівник газового інтегрованого бізнесу компанії "Нафтогаз України" Андрій Фаворов.

Відео дня

"Фокус нової стратегії – максимум повернення інвестицій, це здається очевидною річчю. Але це для державної компанії зміна парадигми, оскільки люди звикли дивитися і вимірювати ефективність в кубах і в метрах. Я хочу вимірювати ефективність дохідної складової в грошах", - сказав він.

За його словами, у зв'язку зі зміною ситуації на ринку Європи, дохідна частина від реалізації газу впала у два рази, тому компанія змушена приймати кардинальні рішення і переглядати стратегію, з метою домогтися максимізації дохідної грошової частини від "Укргазвидобування" для акціонерів.

В якості досягнення такої мети Фаворов назвав декілька ключових напрямів, за якими працюватиме компанія. Перше - утримання базового рівня видобутку через продовження операцій по інтенсифікації та інвестиції в розширення вузьких місць в інфраструктурі.

"З нашого портфеля в 3,5 тисячі свердловин близько 7% дають 50% видобутку. Раціональний хід - сфокусувати свою увагу на даній свердловині, а не гнатися за всім. Ми бачимо, що операції з гідророзриву пласта, колтюбінгу дають від 100 до 1000% зворотності. Термін окупності менш як місяць", - пояснив він.

Крім того, "Нафтогаз" зосередиться на впровадженні діджиталізації на родовищах та оновлення ІТ-інфраструктури системи видобутку, щоб зменшити свої витрати. Також буде нарощуватися видобуток скрапленого газу і газоконденсату, оскільки за сприятливої ситуації на ринку це вигідніше за звичайний газ.

Ілюстрація / REUTERS

Також топ-менеджер компанії підкреслив, що до співпраці на виснажених, нетрадиційних або великих родовищах залучатимуться провідні світові галузеві компанії. Для отримання нових знань, компанія використовує контракти зі збільшення видобутку (PEC), угоди про розподіл продукції.

Фаворов зазначив, що цей план дій, який був затверджений наглядовою радою компанії та прийнято як керівництво до дії, розрахований на найближчі 2-3 роки.

"Так, ми зараз не в простому ринку, але мені здається, що запас міцності та запас можливості всередині компанії настільки великий, що дозволить утримати видобуток і, напевно, приростити його на існуючих родовищах", - додав Фаворов.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав провалом рівень виконання державною компанією "Укргазвидобування" урядового плану нарощування видобутку газу в країні до 2020 року.

Урядовою програмою "20/20" передбачалося нарощування видобутку газу "Укргазвидобуванням" до 20 мільярдів кубометрів до 2020 року. Цієї мети планувалося досягти завдяки бурінню нових свердловин та проведенню інтенсифікації видобутку на діючих свердловинах.

Однак компанія в ході виконання програми зіткнулася з неотриманням ліцензій на нові родовища, що суттєво зашкодило виконання плану.

"Укргазвидобування" у 2018 році, у порівнянні з 2017 роком, збільшило видобуток природного газу на 1,6% - до 15,496 мільярда кубометрів.

Довідка УНІАН. "Укргазвидобування" – найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсязі видобутку вуглеводнів в країні становить 70%. 100% акцій компанії належать державному холдингу "Нафтогаз України".