Андрій Коболєв / REUTERS

Компанія "Газпром" у 2020 році може прокачати через газотранспортну систему України 75 млрд куб. газу, оскільки Росія не зможе завершити будівництво “Північного потоку-2”.

Читайте такожНовий газовий контракт з РФ: Коболєв розповів про "козирі" України

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

“За наявною інформацією, РФ наразі не має судна, яке могло б добудувати “Північний потік-2”. Якщо це припущення правильне, то в такому випадку обсяг транзиту газу українською територією може сягнути 75 млрд кубометрів. Чому така цифра? Легко пояснити: діючий поточний транзит - це приблизно 90 млрд кубометрів, ми точно втратимо через “Турецький потік” - мінус 15 млрд кубометрів, залишається 75 млрд куб. Я б очікував приблизно на цьому рівні”, - зазначив він.

Також Коболєв зазначив, що, згідно з новим контрактом, тариф на транзит для “Газпрому” не підвищиться.

“Для “Газпрому” тариф майже не змінюється на гарантовані обсяги. На обсяги, які він буде замовляти на додаток до цього, – буде більшим, це буде залежати від рішення регулятора. Цифру, закладену в контракт, я коментувати не можу, вона конфіденційна”, - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років, згідно з яким «Газпром» має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу у 65 млрд куб. у перший рік і по 40 млрд куб - у наступні 4 роки.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, яким передбачено, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

30 грудня стало відомо, що швейцарська компанія Allseas, судна якої прокладали труби для газопроводу «Північний потік-2», припинила роботи у Балтійському морі.

Сьогодні, 31 грудня, у Кремлі заявили, що газопровід «Північний потік-2» буде побудований, але говорити про терміни завершення реалізації проекту передчасно. Раніше «Північний потік-2» планували запустити 1 січня 2020 року.