фото УНІАН

Підписання контракту на транзит російського газу через Україну дозволило в січні 2020 року знизити ціну на газ на 20% у порівнянні з січнем 2019 року, повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, виступаючи в парламенті.

Читайте такожГончарук пояснивши, чому українці отримали дві платіжки за газ

"Були суттєві ризики, що у нас не вийде підписати угоду на транспортування газу через територію України в Європу. Як результат – вийшло. Це дало нам можливість забезпечити зменшення ціни на газ для українських споживачів на 20% січень до січня", - сказав Оржель.

Відео дня

При цьому він зазначив, що вітчизняна енергетична інфраструктура має високий рівень зносу і вимагає істотних інвестицій в оновлення, що у свою чергу впливає на кінцевий тариф у бік збільшення.

"Дуже добре, що у нас є зниження ціни на газ) і є необхідні зміни в тарифі на підтримку інфраструктури", - сказав міністр.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становить 4,65 гривні за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів й витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами).

30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік і 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки.