фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила закріплення в Кодексі системи передачі зобов'язання експортерів електроенергії оплачувати тариф на передачу.

Відповідну постанову  №309 нацкомісія ухвалила на сьогоднішньому відкритому засіданні, трансляція якого велася на сайті комісії

Змінами до Кодексу системи передачі уточнюються його положення, стосовно яких учасниками ринку допускалося подвійне тлумачення. Зокрема - щодо обов’язку сплати експортерами тарифу на послуги з передачі, а також експортерами та імпортерами тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, як і іншими учасниками ринку.

Зазначений підхід передбачений Законом України «Про ринок електричної енергії», відповідно до якого передача електричної енергії – це транспортування електричної енергії електричними мережами оператора системи передачі від електричних станцій до пунктів підключення систем розподілу та електроустановок споживання (не включаючи постачання електричної енергії), а також міждержавними лініями.

Комісія вирішила, що оскільки учасники ринку, які здійснюють експорт електричної енергії фактично отримують послуги з передачі електричної енергії, фізично користуючись мережами ОСП з метою транспортування електричної енергії до енергосистеми країни, в яку здійснюється експорт електроенергії, вони мають оплачувати послуги з передачі електричної енергії, так само як їх оплачують і всі споживачі на території України.

«Сьогоднішнє рішення є технічним. Ми нічого не впроваджуємо. Ніхто (до цього, - ред) не звільняв експортерів від сплати за передачу. Ми не впроваджуємо цю плату. В порядку розрахунку тарифу системи передачі чорним по білому написано, що туди враховуються обсяги експорту», - прокоментував рішення голова комісії Валерій Тарасюк.

«Ми нічого не запроваджуємо. Плата є - ми лише уточнюємо положення Кодексу», - наголосив Тарасюк.

"Сьогодні ліквідували пільгу обсягом 800-900 мільйонів гривень на рік", - прокоментував УНІАН рішення народний депутат України, представник президента у Кабміні Андрій Герус.

За затвердження змін до Кодексу системи передачі проголосували п'ять з шести присутніх на засіданні членів регулятора. «Утрималася» під час голосування член НКРЕКП Антонова, яка до призначення у Комісію працювала у ДТЕК.

В ході засідання Комісії проти ухвалення цього рішення активно виступали депутат Вікторія Гриб (Опозиційний блок) та депутат Олексій Кучеренко (Батьківщина).

Нагадаємо, під час парламентської кампанії 2019 року компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова фінансувала заходи, які кандидатка в нардепи Вікторія Гриб зі 105-го виборчого округу використовувала як власну політичну агітацію. Так, у липні 2019 в місті Щастя на Луганщині відбувся концерт Віталія Козловського. Організатори позиціонували його як подію за підтримки кандидатки в депутати ВРУ Вікторії Гриб. Під час самого виступу виконавець співав на тлі банера з її прізвищем і портретом.