Ілюстрація REUTERS

Литва остаточно програла спір з російським концерном "Газпром", який тривав майже вісім років, про компенсацію в розмірі приблизно 1,4 млрд євро за надто дорогі поставки російського газу в період 2004-2012 років.

Читайте також"Газпром" виплатив "Нафтогазу" $2,9 мільярда за рішенням Стокгольмського арбітражу

Верховний суд Швеції (ВСШ) у грудні 2019 року відхилив прохання Литви переглянути несприятливе для неї рішення Апеляційного суду Швеції (АСШ) – останній не змінив прийняте в 2016 році рішення Стокгольмського арбітражу, пише delfi.lv.

Відео дня

"ВСШ в кінці грудня прийняв рішення не переглядати прийняте АСШ в липні минулого року рішення не анулювати рішення Стокгольмського арбітражу у справі Литви проти "Газпрому". Суд не навів мотиви свого рішення", – сказали агентству BNS в міністерстві енергетики Литви.

Розгляд спору в Стокгольмському арбітражі і шведських судах в цілому обійшовся Литві майже в 10,5 млн євро. На оплату адвокатських послуг під час процесу, який проходив у 2012-2016 роках в Стокгольмському арбітражі, було витрачено близько 9,5 млн євро, ще близько 950 тис. євро було витрачено на адвокатів у 2016-2019 роках, коли Литва оскаржувала рішення арбітражу в судах Швеції, повідомляє міністерство.

У спорі з "Газпромом" Литву представляла одна з найбільших у світі адвокатських контор – американська Shearman&Sterling, а також литовські адвокати з Lawin і Tark Grunte Sutkiene.

Стокгольмський арбітраж у червні 2016 року оголосив, що не вбачає вини російської компанії, проте визнав, що, поставляючи газ Литві і здійснюючи управління акціями компанії Lietuvos dujos, "Газпром" спровокував конфлікт інтересів. Через рішення арбітражу Литві не вдалося повернути собі переплату за газ у розмірі приблизно 1,4 млрд євро, яка утворилася за газ, поставлений Литві "Газпромом" в період 2004-2012 років.

Литва оскаржила рішення арбітражу в АСШ. Після відмови останнього в липні 2019 року змінити його Литва подала скаргу в ВСШ. Міністерство енергетики тоді повідомило, що це робиться з метою використовувати всі можливості відсудити у "Газпрому" компенсацію і одночасно скасувати рішення про відшкодування "Газпрому" судових витрат на суму 1,3 млн євро.