Оновлені рахунки за транспортування українці отримають вже у квітні / фото УНІАН

Українці з нульовим споживанням газу, а також нові споживачі у квітні отримають платіжку з мінімальним тарифом за транспортування блакитного палива замість її повної вартості, як було в платіжках за січень та лютий.

Читайте такожГончарук пояснивши, чому українці отримали дві платіжки за тепло у січні

Про це йдеться в повідомленні "Регіональної газовій компанії" (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, в яку входять близько 20 операторів газорозподільних мереж (облгазів).

Відео дня

У РГК зазначили, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила мінімальний розмір плати за доставку на засіданні 6 березня.

"Оновлені рахунки споживачі отримають у квітні. Тим, хто вже сплатив за квитанціями в січні та лютому, буде зроблений перерахунок. Кошти залишаться на особових рахунках споживачів. Для цього не потрібно писати окремих заяв і звертатися до контакт-центру", - повідомили в компанії.

У прес-службі зазначили, що рішення торкнеться нових споживачів, а також домогосподарств, які споживають газ менш як дев'ять місяців та які не користувалися газом. Розмір мінімального місячного платежу в місті/області становитиме від суми, що дорівнює 39 куб. м * тариф : 12, до суми, рівній 314 куб. м * тариф : 12.

Наголошується, що для розрахунку мінімальної плати за доставку для домогосподарств НКРЕКП використовувала чинні норми споживання газу. Вони розраховані на підставі постанови Кабінету міністрів від 27 лютого 2019 року № 143 "Питання споживання природного газу".

Розмір мінімальної плати для домогосподарств, що використовують газ комплексно, розрахований виходячи із середньомісячного обсягу споживання в міжопалювальний період. Раніше для цієї категорії споживачів вартість плати за доставку газу розраховувалася на квадратуру приміщення або будинку, зазначили в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого НКРЕКП схвалила проект постанови, яким встановлюється мінімальна плата за послуги з розподілу газу для нових побутових споживачів і споживачів, не споживали газ минулого року.

Зокрема, мінімальний рівень споживання складе: 39 куб. м - для споживача, який використовує природний газ лише для приготування їжі, 126 куб. м - для споживача, який використовує природний газ для підігріву води та приготування їжі, 314 куб. м - для тих, хто використовує газ комплексно, у тому числі для опалення.

Українці з січня 2020 року почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями. Платіжку за транспортування газу з її повною вартістю отримали в тому числі споживачі, які не користуються газом в домогосподарстві, а також нові споживачі.

У жовтні 2019 року НКРЕКП внесла зміни до порядку формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитим за минулий рік.