ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» наполягає на необхідності стовідсоткової оплати вартості спожитого природного газу підприємствами теплової комунальної енергетики (ТКЕ).

Про це УНІАН повідомили в прес-службі ДК «Газ України».

У повідомленні наголошується, що станом на 27 серпня 2010 року підприємства ТКЕ розрахувалися з ДК «Газ України» за спожитий з 1 жовтня 2009 року природний газ лише на 78%. Загальна сума їх заборгованості перед компанією за цей період перевищує 2,26 млрд. грн.

Відео дня

Найбільші борги за газ у підприємств ТКЕ Донецької (473 млн. грн.), Дніпропетровської (329 млн. грн.), Луганської (267 млн. грн.), Харківської (223 млн. грн.) і Одеської (133 млн. грн.) областей.

Станом на 27 серпня столична енергокомпанія АЕК «Київенерго» заборгувала ДК «Газ України» понад 1,93 млрд. грн. (рівень оплати в 2010 р. - 56%).

Найнижчий рівень розрахунків за спожитий з 01.10.2009 природний газ у підприємств ТКЕ Луганської (48%), Закарпатської (52%), Житомирської (62%) областей і міста Севастополь (57%).

На 100% розрахувалися підприємства ТКЕ Миколаєва, на 97% - Чернівецької, на 96% - Полтавської, на 91% - Черкаської, на 90% - Львівської областей.

Через низький рівень розрахунків і невиконання договірних зобов`язань зі стовідсоткової оплати вартості спожитого природного газу, ДК «Газ України» поставила перед державними органами влади питання про зміну керівництва низки підприємств ТКЕ-боржників.

Це, зокрема, наступні теплопостачальні підприємства: «Донецьктеплокомуненерго» (борг з 01.10.09 – 175 млн. грн.), «Макіївтепломережа» (71 млн. грн.), «Малинтеплоенерго» (4 млн. грн.), «Мукачівтепло» (5 млн. грн.), «Водотеплосервіс» (місто Калуш, 6 млн. грн.), «Теплоенергопостач» (місто Ірпінь, 4 млн. грн.), «Брянкатеплосервіс» (8 млн. грн.), «Краснодонтеплосервіс» (7 млн. грн.), «Теплокомуненерго» (м.Луганськ, 83 млн. грн.), «Облтепло» (місто Луганськ, 4 млн. грн.), «Ровенькитеплокомуненерго» (4 млн. грн.), «Свердловськтеплопостач» (4 млн. грн.), «Сєверодонецьктепло» (16 млн. грн.), «Стахановтеплопостачання» (9 млн. грн.), «Наше місто» (м.Трускавець, 5 млн. грн.), «Смілаенергопромтранс» (4 млн. грн.), «Смілакомунтеплоенерго» (15 млн. грн.).

ДК «Газ України» заявляє, що й надалі ініціюватиме перед державними і місцевими органами влади питання про зміну керівництва теплозабезпечувальних підприємств, які нагромадили значну заборгованість.

За наявності у підприємств ТКЕ заборгованості за природний газ, спожитий з 01.10.2009 р., ДК «Газ України» не укладатиме з ними договори на поставку природного газу в опалювальному сезоні 2010-2011 рр. і не виділятиме їм планових обсягів природного газу.

Компанія також відзначає, що значна заборгованість підприємств теплоенергетики за природний газ ускладнює акумуляцію Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» коштів для проведення своєчасних і повних розрахунків за імпортований природний газ, а також підготовку до нового опалювального сезону 2010-2011 рр.

Довідка УНІАН. Через порушення дисципліни розрахунків і невиконання договірних зобов`язань щодо стовідсоткової оплати вартості спожитого природного газу, за ініціативою ДК «Газ України» впродовж останніх місяців було змінено керівників 9 теплопостачальних підприємств: «Дніпропетровські міські теплові мережі», «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міськради, «Теплопостачання міста Одеси», «Одеська ТЕЦ», «Миколаївська ТЕЦ», «Сєверодонецька ТЕЦ», «Лисичанська ТЕЦ», «Харківська ТЕЦ-5» і «Херсонська ТЕЦ».

Згідно з положенням статті 13 Закону України «Про теплопостачання» відповідальність за теплопостачання покладено на органи місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1729 імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.