Фото УНІАН

Для стабільного функціонування в майбутньому опалювальному сезоні підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) і ТЕЦ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) повинна внести зміни до правил постачання природного газу, щоб ці підприємства змогли укласти договори з постачальниками природного газу.

Про це заявив заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Олександр Пасічник.

Читайте такожКабмін продовж режим спецзобов'язань для теплокомуненерго

Відео дня

"Після скасування ПСО зобов'язань з постачання газу для виробників тепла вони отримають право вибрати найбільш вигідного постачальника і більш вигідні умови контракту на закупівлю газу. Але вони не зможуть скористатися цим правом, бо на сьогодні згідно з правилами постачання газу є пряма заборона на зміну постачальника при наявності боргу перед діючим постачальником, зокрема перед «Нафтогазом»», — зазначив він.

Він нагадав, що при відкритті ринку природного газу для населення НКРЕКП внесла зміни в правила поставки й дозволила побутовим споживачам, незважаючи на борг перед чинним постачальником, переходити до нового постачальника.

"Було б логічно такі ж правила дзеркально розширити й на виробників тепла, оскільки в кінцевому підсумку послуги надається все тому ж споживачеві — населенню», — сказав Пасічник.

За його словами, конкурентний ринок газу для ТКЕ і ТЕЦ не запрацює без вирішення проблеми накопиченої за період дії зобов'язань з постачання газу, заборгованості цих підприємств перед НАК «Нафтогаз України». Станом на 5 травня, прострочена заборгованість, а також пені й штрафи підприємств ТКЕ і ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України», становили понад 67 млрд грн.

Олександр Пасічник підкреслив, що вирішення проблеми боргів можливе тільки через ухвалення відповідного закону, який дозволить врегулювати накопичені борги між учасниками ринку.

"Це може бути реалізовано через механізм списання або компенсації, що не потребуватиме додаткових запозичень коштів з держбюджету і збільшення тарифів для населення», — додав Пасічник.

Нагадаємо, у квітні Кабінет Міністрів України продовжив до 20 травня термін дії спеціальних зобов'язань (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладених на НАК «Нафтогаз України».