Ілюстрація REUTERS

Частка електроенергії з поновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, що становить 26% грошового обігу на ринку.

Читайте такожЕлектроенергія для промисловості подорожчала майже на 50% через зупинку атомних блоків Кабміном - нардеп

Про це повідомив член Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Коваленко під час онлайн-трансляції круглого столу.

Відео дня

«На сьогодні у загальному балансі електроенергія з ВДЕ становить близько 8%, а обіг грошей становить близько 26%. При загальному тарифі 1,30 грн за кВт-год дефіцит грошей для "зеленої енергетики" буде 31 млрд 400 млн грн», - сказав він.

За його словами, за 2019 рік "зелена" генерація в Україні зросла на 11,6%. На кінець квітня загальна потужність ВДЕ становила 7,2 ГВт. У червні планується ввести ще 1 ГВт потужностей.

За інформацією Коваленка, враховуючи падіння споживання електрики в країні, а також очікуване введення в експлуатацію ще 12 ГВт потужностей відновлюваної енергетики, в певні години доби «зелена» енергія буде повністю закривати всі споживання по країні.

"В цілому, якщо нічого не робити, у нас "виллється" понад 18 тис. МВт... Вже на сьогодні у нас потенційно можуть виникнути дні, коли деякі години будуть закриватися тільки "зеленою" енергетикою", - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявляла, що українська енергетична галузь повністю розбалансована у взаєморозрахунках, і до кінця року заборгованість держави за розрахунками за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел (ВДЕ) може досягти 26 млрд грн.

До двадцяти відсотків ринку відновлюваної енергетики належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські й українські компанії.

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва поновлюваної й теплової генерації.

Таким чином, протягом двох наступних місяців на АЕС України у вимушеному простої будуть знаходитися 2 енергоблоки сумарною потужністю 2000 МВт.