Україна отримує газ по віртуальному реверсу / фото УНІАН Володимир Гонтар

В України немає прямих контрактів на постачання газу з Росії й запуск "Північного потоку-2" може суттєво позначитися на платіжках українців.

Про це в інтерв'ю "Голос.uа" заявив економіст Олег Пендзин.

"В України немає прямого контракту на постачання газу для власних потреб з РФ – є тільки контракт на транзит РФ - Європа. ГТС це "труба", яка йде в одному напрямку – з РФ в Європу. У цій трубі реверсних ділянок практично немає", - зазначив економіст.

Відео дня

Експерт нагадав, що Україна отримує газ по так званому віртуальному реверсу.

"Щоб зрозуміти, як Україна зараз качає газ з Європи при "трубі", яка технічно не адаптована до цього, потрібно зрозуміти: Україна отримує газ по так званому віртуальному реверсу.  Це означає, що в кінці транзитної "труби" (ГТС) є словацька або угорська компанія, яка є одержувачем російського газу. Ця компанія укладає з НАК "Нафтогаз України" договір про те, що вона частину цього газу продає Україні", - зазначив експерт.

Читайте такожВ України ще є мінімальний шанс скласти конкуренцію "Північному потоку-2" - експерт

За словами економіста, це газ, який не доходить до Європи.

"Україна на обсяг купленого у цієї компанії газу забирає цей газ з транзитної "труби" на території України. Це газ, який не доходить до Європи. Так відбирати газ з ГТС можна на території Харківської області, Полтавської області. І цей газ відразу йде в розподільні мережі, і ці мережі доводять газ до кінцевого споживача. А тепер уявіть, що немає цього газового транзиту з РФ. Значить, немає газу і для українців. Тому "труба" почне працювати у фактичному реверсі: потік газу буде розгорнуто у бік західного кордону на схід. Якщо цього не зробити, на сході України українці не отримають газ", - заявив Пендзін.

Економіст також нагадав, що зараз тиск в ГТС забезпечується магістральною "трубою".

"Виходить ось що: Україна качає транзитний російський газ, росіяни оплачують цей транзит згідно з чинним до 2024 року контрактом, Україна відбирає частину газу по так званому віртуальному реверсу, а в магістральній "трубі" підтримується високий тиск. У цьому випадку фактично за тиск газу в трубі платять росіяни, оплачуючи транзит. У платіжках українців оплата за цей транзит становить приблизно 1,5 гривні зараз", - зазначив експерт.

На думку експерта, у разі реверсу газу, платіжки українців стануть набагато "важчими".

"Якщо ж буде відрізана російська "труба" і буде розпочато фактичний реверс газу, то за роботу великих компресорів платитиме не "Газпром", а українці. Так от вартість транспортування газу в цьому випадку, за деякими підрахунками, може зрости в 10 разів, і платити за це українці будуть вже зі своїх кишень – за сам імпортний газ і за його дороге транспортування. Я припускаю, це буде в рази дорожче, ніж зараз", - зазначив експерт.

"Північний потік-2":

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України. 
  • 10 вересня 2021 року в Росії заявили про закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2".
  • 23 вересня 2021 року стало відомо про те, що в Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".
  • 4 жовтня газом почали заповнювати першу нитку газопровід.
  • 15 Листопада 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку НАК "Нафтогаз України" на участь у процесі сертифікації компанії Nord Stream 2 AG, яка є оператором газопроводу "Північний потік-2".
  • На наступний день BNetzA призупинило процедуру сертифікації. Регулятор дійшов висновку, що сертифікація можлива лише після того, як оператор приведе свою організаційно-правову форму у відповідність до законодавства Німеччини.
  • 27 листопада 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що російський газопровід "Північний потік-2" може запрацювати без сертифікації. У цьому випадку доведеться сплатити штраф у розмірі приблизно 1 мільйон євро.
  • 28 грудня 2021 року глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила про те, що "Північний потік-2" не може бути комерційним проектом.
  • 13 січня 2022 року Сенат США відхилив проект санкцій проти "Північного потоку-2".