Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тимчасово збільшила максимальне обмеження ціни електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) у нічні години із 959 до 1229 грн за МВт-год.

Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні сьогодні.

Згідно з документом, цінове обмеження (price cap) має становити не більше 60% від граничної ціни в денні години. Таким чином, регулятор підняв максимальну ціну на 28% - із 959,12 до 1228,94 грн за МВт-год.

Відео дня

Новий price cap діятиме в години мінімального навантаження, тобто 00:00 - 07:00 та 23:00 - 24:00.

Водночас у рішенні сказано, що запропоновані зміни, що стосуються встановлення нічних обмежень за ціною на рівні 60% денних, втрачають силу після семи календарних днів із дня набрання чинності цим документом.

У НКРЕКП такий крок пояснюють тим, що теплова генерація в нічні години продає електроенергію на РДВ і ВДР нижче її собівартості, оскільки чинне обмеження за ціною не дозволяє покривати витрати на виробництво електроенергії.

Читайте такожРазумков підписав закон, яким знижено ставки "зеленого" тарифу

Зазначається, що це рішення комісія ухвалила, ґрунтуючись на листі USAID, в якому організація вказала, що різні сценарії цінових обмежень передбачали кілька опцій визначення цих обмежень - 100%, 60% і 50%.

"Відповідно до аналізу USAID, найкращим рішенням було визначено використання цінового обмеження в години мінімального навантаження на рівні 60% цінового обмеження в години максимального навантаження", - йдеться в документі.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.

Ринок "на добу вперед" - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття - наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці угоди проводяться за день до періоду покриття.

Внутрішньодобовий ринок - ринок, на якому здійснюється торгівля електроенергією протягом доби, після укладення всіх контрактів на ринку "на добу вперед".