Росія могла вчинити провокацію на газопроводі / фото REUTERS

Витік російського газу на трубопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород", що експортувався в Європу, зрежисований самим "Газпромом" для припинення транзиту через Україну.

"Розгерметизація чувашської ділянки газогону "Уренгой-Помари-Ужгород" зрежисована у самому "Газпромі", можливо навіть для подальшої зупинки подачі ресурсу через ГТС України для європейських споживачів", - написав аналітик енергетичних ринків Максим Білявський в Facebook.

Білявський вважає, що таким чином росіяни, по-перше, спробують створити проблеми Україні в частині режимів транспортування газу для українських споживачів, в тому числі генерації й тим самим розширити інструментарій по блокуванню спроможностей нашої енергосистеми.

Відео дня

"Тут агресор прорахувався: ми впораємось", - сказав він.

По-друге, за його словами, росіяни хочуть створити додатковий тиск на ціни на газ у ЄС до прайс-кепу у 180 євро за МВт-год, який нещодавно був ухвалений.

"Тут ворог розраховує максимально послабити у фінансовому плані наших союзників та пришвидшити темпи інфляції. Не виключаю, що терористи готують диверсійні атаки на інфраструктуру ЄС протягом зимового періоду", - вважає експерт.

Він зазначив, що у цьому контексті напрошується також припущення, що росіяни підготували альтернативну пропозицію для ЄС – це маршрут постачання російського газу через Білорусь.

"Можливо, про це і домовлялись нещодавно два диктатори Путін і Лукашенко у Мінську", - припустив Білявський.

Вибух на російському газопроводі в Чувашії: деталі

За даними російських ЗМІ, у Чувашії сталася масштабна пожежа на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород".

Газопроводом, побудованим на початку 1980-х, російське паливо постачають до Західної Європи через Україну. Газопровід перетинає російсько-український кордон в районі ГТС "Суджа" в Курській області.

19 грудня Європейський Союз погодив встановлення "цінової стелі" для біржової торгівлі газом в Європі на рівні 180 євро за мегават-годину.