Влада запевняє, що віялових відключень цієї зими не буде / фото УНІАН

Віялові відключення електроенергії в Україні, попри запевнення прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, можуть виникнути через брак маневрових генеруючих потужностей, які можуть оперативно адаптуватися до підвищення і спаду навантажень в енергосистемі, - ТЕС і ГЕС.

Про це заявив заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, пише UBR.ua. При цьому він зазначає, що в країні вистачить енергоносіїв, щоб пройти стабільно нинішній опалювальний сезон.

Проблему з дефіцитом вугілля, за словами експерта, вирішать поставки за імпортними контрактами, однак частина енергоблоків ТЕС і ТЕЦ можуть вийти з ладу під приводом "нестачі палива". Насправді, пояснює він, мова йтиме про необхідність ремонту через крайню зношеність обладнання та розподільних мереж. Подібні ризики, за його словами, зростають також через те, більшість теплових станцій працюють на одному енергоблоці. Також аварійним ситуаціям сприятимуть брак високоманеврової та акумулюючої генерації, яку дають ГЕС. Це залежить від рівня наповненості водойм, який взимку знижується.

Відео дня

"Якщо не вистачить води для гідроелектростанцій, які балансують систему, то більше цього робити буде нікому - теплові працюють в основному на одному енергоблоці. А взимку зазвичай води для роботи ГЕС і акумулюючих станцій не вистачає. Уряд наплював на цю проблему", - говорить Рябцев.

Читайте такожШмигаль запевнив, що з початку опалювального сезону не було жодних віялових відключень електроенергії

Також наголошується, що графік аварійних відключень в першу чергу стосується промислових підприємств, а побутові споживачі відключаються від електрики лише в крайніх випадках.

Загроза віялових відключень в Україні

Раніше глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко говорив, що Україні ближче до січня-лютого загрожують віялові відключення електроенергії. На його думку, протягом двох місяців на всій території нашої держави будуть відчуватися величезні проблеми з поставками електроенергії.

Високий імовірність віялових відключень у Києві назвав мер столиці Віталій Кличко. Своєю чергою в уряді запевняють, що такої загрози немає.