Влада переконує: газу в Україні на зиму вистачить / фото ua.depositphotos.com

Коливання цін на газ на біржі не має вплинути на ситуацію в Україні, оскільки держава має його необхідний резерв. Мова йде про газ власного видобутку, якого має вистачити для споживачів.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, пише "Апостроф".

"Ця спекуляція з цінами на газ не повинна відображатися на Україні, в тому числі через те, що в нас є великий резерв власного видобутку. Тобто газу, який видобувається в Україні, вистачає для споживачів - населення і теплокомуненерго", - пояснив Корольчук.

Відео дня

За його словами, дефіциту газу в Україні зараз немає. Він пояснив, що місцева влада вже могла доручити розпочати опалювальний сезон у школах, лікарнях та дитсадочках.

Читайте такожНайближчими місяцями газ знову подорожчає - прогноз

"Тим паче дивно, що у нас раннє похолодання, нічого дивного в цьому немає... І в такій ситуації місцеві органи влади, якщо вже вони кооперуються навіть з центральною владою, спокійно мали давати доручення включати і дитячі садочки, і школи, і лікарні, а не ставити їх у позицію фактично заручників штучної, спекулятивної ціни, яка переповзла на біржу в Україні", - додав експерт.

Він стверджує, що бюджетні установи наразі стали заручниками ситуації, їх змушують купувати дорогий газ.

"Населенню ми дійсно дамо по 7400 грн плюс транспортування. В районі 9400 грн виходить кінцева ціна для теплокомуненерго для населення. А от для бюджетних організацій - там проблема. Повторююся, дефіциту немає навіть для теплокомуненерго", - каже експерт.

Раніше сьогодні прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна накопичила майже 19 млрд кубометрів газу, чого достатньо для проходження зими.

Як повідомляв УНІАН, 30 вересня Кабінет міністрів, НАК "Нафтогаз України" і Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові України підписали меморандум про взаєморозуміння, яким передбачено, що під час опалювального сезону 2021-2022 років тарифи на тепло і гарячу воду для населення не зростатимуть.