Ілюстрація REUTERS

Тарифи на електроенергію для промислових споживачів в останні дні квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямованих в інтересах приватного монополіста, йдеться в прес-релізі української трубно-колісної компанії "Інтерпайп".

Читайте такожДубінський розповів, як в Кабміні допомагають Ахметову заробляти надприбутки на електроенергії

"Щотижня ми фіксуємо зростання цін на е/е В останні дні квітня тарифи виросли на рекордні 38%, що свідчить про системних дій уряду, спрямованих на свідоме підвищення вартості електроенергії в інтересах приватного монополіста, а не для підтримки всієї української промисловості», - цитує прес-служба компанії слова директора по економіці та фінансам "Інтерпайп" Дениса Морозова.

"Зростання тарифів на електроенергію відбирає у промисловості кошти для зарплат і інвестицій на користь енергетичного монополіста. Ми будемо змушені скорочувати людей і закривати цехи. Це призведе до різкого зниження податкових відрахувань і ліквідації робочих місць і, як наслідок, викличе соціальну напругу в регіоні", - додав він.

Зазначається, що ситуація, що склалася на українському енергетичному ринку, суперечить здоровому глузду. Споживання енергоносіїв у світі та в Україні істотно скорочується, ціни на нафту, природний газ і вугілля падають, а в Україні тарифи зростають. Причому на сьогодні вартість електроенергії в Україні майже вдвічі перевищує тарифи, які діють в країнах Східної Європи: Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини – згідно з даними ДП "Оператор Енергоринку".

У прес-службі зазначили, що останнє рішення Кабінету міністрів дозволяє припустити, що з травня на енергетичному ринку почнеться безконтрольне й необґрунтоване зростання цін на електроенергію. Мова йде про те, що за рішенням уряду "Енергоатом" наприкінці квітня - початку травня 2020 року повністю зупинить три атомних блоки (№6 Запорізької АЕС, №3 Рівненської АЕС та №2 Запорізької АЕС) загальною потужністю 3000 МВт/год, а також зменшить виробництво електроенергії ще на 5 блоках.

Повідомляється, що компанія звернулася до президента України Володимиру Зеленському з проханням розібратися з ситуацією, яка склалася на енергоринку.

Як повідомляв УНІАН, державне підприємство "НАЕК "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову.

Таким чином, протягом двох наступних місяців на АЕС України у вимушеному простої перебуватимуть 2 енергоблоки сумарною потужністю 2000 МВт.

При цьому теплова енергія є дорожчою за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію.

Довідка УНІАН. "Інтерпайп" – компанія, яка входить до десятки найбільших у світі виробників безшовних труб і є третім за величиною виробником суцільнокатаних залізничних коліс у світі.

У структурі компанії п'ять промислових активів: "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод", "Інтерпайп Новомосковський трубний завод", "Інтерпайп Ніко-Тьюб", "Дніпропетровський Втормет" і електросталеплавильний комплекс "Інтерпайп Сталь".

Кінцевим власником Interpipe Limited є український бізнесмен Віктор Пінчук і члени його сім'ї.