Ілюстрація REUTERS

Група американських сенаторів має намір внести на розгляд Конгресу законопроект, що розширює санкції США проти газопроводу «Північний потік-2».

Читайте такожКремлю запахло смаженим. Чому Північний потік-2 може залишитися недобудованим

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на проект документа.

Відео дня

Зокрема, сенатори пропонують поширити санкції на всю діяльність, що стосується прокладки труб і страхування. Пропонується ввести обмеження щодо компаній, які страхують судна-трубоукладачі, і підприємств, які надають послуги або надають приміщення для робіт з модернізації суден, задіяних у будівництві газопроводу.

Сенатор-республіканець Тед Круз, один з авторів законопроекту, вважає, що проект газопроводу представляє «критичну загрозу національній безпеці США і не повинен бути завершений». Сенатор-демократ Джин Шейхін стверджує, що газопровід загрожує Україні та енергетичній незалежності Європи.

Нагадаємо, 15 травня Федеральне агентство з мереж відмовило компанії Nord Stream 2 AG у звільненні споруджуваного газопроводу «Північний потік-2» від дотримання норм Третього енергопакету ЄС.

Як повідомляв УНІАН, проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже існуючим «Північним потоком-1».

Але через санкції, які прийняла палата представників Конгресу США в законопроекті про американський оборонний бюджет, компанії, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюється європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планували побудувати поруч з уже наявним «Північним потоком-1» до кінця 2019 року.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

11 січня 2020 року президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ самостійно добудує «Північний потік-2», його запуск можливий в першому кварталі 2021 року.