Коболєва звільнили / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кабмін звільнив Андрія Коболєва з посади голови НАК Нафтогаз України. 

Про це повідомила прес-служба Кабміну.

Читайте такожЦіна на нафту може обвалитися в 6 разів - прогноз

Відео дня

Згідно з повідомленням, підставою для прийняття цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року «Нафтогаз» отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток в розмірі 11,5 млрд грн.

«За результатами засідання загальних зборів акціонерів робота Наглядової ради та правління НАК «Нафтогаз України» у 2020 році визнана незадовільною», - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що з 28 квітня 2021 року припиняються повноваження незалежних членів наглядової ради «Нафтогазу», представників держави в наглядовій раді, а також голови правління Андрія Коболєва.

Відзначається, що незалежні члени та представники держави в наглядовій раді компанії продовжать здійснювати свої повноваження до обрання і визначення нових представників.

Також прийнято рішення про обрання та призначення з 29 квітня 2021 року Юрія Вітренка головою правління «Нафтогазу».

Повідомляється, що перед новим керівником компанії поставлено завдання по системному збільшенню видобутку українського газу, а також сприяння у формуванні повноцінного і справедливого ринку газу в Україні.

Тимчасовим виконувачем обов'язків міністра енергетики був призначений заступник міністра енергетики Юрій Бойко.

Раніше по звільнення Коболєва в Telegram повідомила народний депутат України від "Слуги народу" Ольга Василевська.

Як повідомила Василевська, рішення було прийнято щойно на засіданні Кабміну.

Скріншот Telegram

Сам Коболєв у Facebook повідомив, що про звільнення дізнався з новин й наразі не може нічого коментувати.

Скріншот з Facebook

Що цьому передувало

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» у 2020 році отримала 19 млрд грн збитку проти 2,6 млрд грн чистого прибутку за підсумками 2019 року. У компанії пояснили такі результати низьким попитом, цінами на газ і сумнівними боргами.

При цьому компанія очікує за підсумками першого кварталу 2021 року одержати чистий прибуток.

Андрій Коболєв

З 2002 року працював в НАК «Нафтогаз України». Перша посада - головний спеціаліст департаменту економіки та цінової політики.

У 2006-2007 роках був директором департаменту корпоративних фінансів та цінової політики.

У 2008-2010 роках - радник голови правління «Нафтогазу України».

У ніч на 26 березня 2014 року на засіданні Кабінету міністрів України Андрій Коболєв був призначений на посаду голови правління НАК «Нафтогаз України».

10 жовтня 2014 року Коболєв був обраний Головою наглядової ради ПАТ «Укрнафта».

З 2014 по лютий 2018 року «Нафтогаз» вів суперечки з «Газпромом» щодо транзиту природного газу.

27 лютого 2018 року Державна фіскальна служба України оштрафувала Андрія Коболєва на загальну суму в 8,3 млрд гривень за порушення митних правил.

У вересні 2018 року Шевченківський районний суд Києва оштрафував Андрія Коболєва на 1,7 тис. Гривень за відмову надати депутату Верховної ради від «Батьківщини» Сергію Власенку інформацію про осіб, які отримали премії за Стокгольмський арбітраж.

21 березня 2019 року Кабінет міністрів України продовжив контракт з Коболєвим ще на один рік, зобов'язавши «Нафтогаз» збільшити за підсумками поточного року видобуток власного природного газу на 10% - до рівня в 18,3 млрд м³.

 У 2018 році компанія видобула 16,5 млрд м³, а сукупний обсяг видобутку газу на Україні став рекордним в історії країни - 21 млрд м³.

У «Нафтогазі України» відмовилися надати журналістам копію контракту Андрія Коболєва, пославшись на те, що в документі присутній персональні дані.

Юрій Вітренко

17 грудня 2020 року Верховна Рада не підтримала призначення колишнього топ-менеджера НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка першим віце-прем'єр-міністром - міністром енергетики. За відповідне рішення проголосували 186 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

21 грудня уряд призначив Вітренка тимчасово виконуючим обов'язки міністра енергетики.

21 січня 2021 року Верховна Рада України не підтримала призначення колишнього топ-менеджера НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка першим віце-прем'єр-міністром - міністром енергетики України.