G7 та Австралія погодили встановлення граничної ціни на російську нафту / фото ua.depositphotos.com

У четвер, 3 листопада 2022 року, країни "Великої сімки" та Австралія попередньо домовилися про встановлення граничної ціни на російську нафту наприкінці місяця.

Як стало відомо з власних джерел виданню Reuters, представники США і країн G7 вели інтенсивні переговори щодо встановлення верхньої межі ціни на морські поставки нафти з Росії протягом декількох тижнів. Такий крок міг б гарантувати, що санкції ЄС і США, які запровадили проти РФ через її вторгнення в Україну, не перекриють світовий ринок нафти.

"Коаліція погодилася, що верхня межа буде фіксованою ціною, яка буде регулярно переглядатися, а не знижкою відносно індексованої ціни. Це підвищить стабільність ринку і спростить дотримання вимог, щоб мінімізувати навантаження на учасників ринку", – наводить видання слова джерела.

Відео дня

Зазначається, що країни поки не узгодили початкову граничну ціну на російську нафту. Вона буде встановлюватися протягом найближчих тижнів.

Регулярний механізм перегляду граничної ціни на російську нафту дозволить у разі потреби стабілізувати ринок. Крім того, це не дозволить Росії маніпулювати цінами.

Світовий ринок нафти: роль Росії

Росія була впливовим гравцем на ринку нафтопродуктів. Однак через вторгнення РФ в Україну та санкції її вплив почав знижуватися. 

Європейський союз посилює санкції щодо Російської Федерації, через що Путін може використати нафту як інструмент шантажу, як це було з російським газом.

Раніше повідомлялося, що на дев'ятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну Москва не може знайти нові ринки для своєї нафти. Агресор має намір забезпечити собі нафтові ринки до того часу, коли 5 грудня набудуть чинності санкції Європейського Союзу щодо морського експорту російської нафти.

Вас також можуть зацікавити новини: