Влітку навантаження в енергосистемі покрили активнішою роботою теплової генерації / фото УНІАН, Микола Тис

Через аномальну літню спеку та ремонтну кампанію на атомних електростанціях навантаження в енергосистемі покривали активнішою роботою теплової генерації. 

Про це під час "Вечірнього стріму" в Укрінформі розповів радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко. 

Він пояснив, що через більш спекотні липень та серпень, ніж зазвичай, люди активніше використовували кондиціонери. Внаслідок цього навантаження в енергосистемі було вищим, ніж воно розраховувалося при оцінці прогнозу виробництва та споживання електроенергії.

Відео дня

"Липень-серпень закривався, цей потенційний дефіцит, тепловою генерацією і залученням імпортних поставок електричної енергії, досить активним. Мало того, в цілий ряд днів, коли цінові показники на ринку електричної енергії не дозволяли заходу імпорту, дефіцит електричної енергії покривали за рахунок залучення аварійної допомоги", - зазначив Бойко.

Другий фактор, за його словами – це більш активна, ніж зазвичай, ремонтна кампанія Енергоатому. Через це теплова генерація більш активно працювала для покриття споживання. 

Водночас це призвело до того, що через спеку в липні та серпні електростанціям довелось використати більше вугілля. 

Проте Бойко додав, що вугілля не стане причиною для проблем з електропостачанням і за рахунок імпорту буде довезено необхідні обсяги. 

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що завдяки модернізації енергоблоків теплової генерації та відновленню роботи гідроагрегатів на гідроелектростанціях в енергосистему вже додані 1,5 ГВт додаткових потужностей із запланованих 1,7 ГВт.