Вітренко підкреслив, що без грошей від "Газпрому" "Нафтогаз" був би збитковим / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" виправдовує 11,5 мільярда гривень чистого збитку за підсумком першого півріччя 2020 року світовою кризою і коронавірусом, тоді як справжня проблема полягає в технологічній відсталості держкомпанії, проблемах в управлінні та відсутності політичної волі щодо реформ і боротьби з корупцією.

Про це на своїй сторінка у Facebook написав колишній виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи мільярдні збитки компанії.  

"Приїхали? "Нафтогаз" знову став збитковим. Мінус 11,5 мільярда гривень за півроку! Нам ці цифри довго не показували, затримуючи публікацію звітності в порушення вимог законодавства", - написав Вітренко.

Відео дня

Він додав, що мова йде про найбільшу державну компанію, якій безкоштовно передали практично всі дозволи на видобуток газу, підземні сховища газу, нафтотранспортну систему. 

За його словами, держкомпанія прикривається світовою кризою і коронавірусом замість того, щоб визнати свою технологічну відсталість і некомпетентність керівництва. 

"Найсумніше в цій історії те, що "Нафтогаз" прикривається світовою кризою і коронавірусом... це замість того, щоб чесно сказати про власну технологічну відсталість, про критичні проблеми з якістю управління, про нерозуміння і/або відсутність політичної волі щодо реформ, боротьби з корупцією і протистояння з" Газпромом", - зазначив він. 

Він також повідомив, що за 2019 рік і перший квартал цього року "Нафтогаз" рапортував про прибутки, "забуваючи" повідомити про те, що без доходів від "Газпрому" підприємство ще минулого року було збитковим.

"Як тепер пояснити величезні витрати на" благодійність "і найдорожчу рекламу в українському" Форбсі "з боку збиткового"Нафтогазу"? Тобто це вже роблять не з прибутку, а зі збитків?"- зазначив колишній топ-менеджер компанії.

Як повідомляв УНІАН, група компаній "Нафтогаз" за шість місяців 2020 року отримала 11,5 мільярда гривень чистого збитку проти чистого прибутку в розмірі 24,7 мільярда гривень за аналогічний період минулого року.

За день до оприлюднення інформації про збитки "Нафтогаз" підняв оптову ціну на природний газ для виробників теплової енергії, яким він постачає ресурс В рамках ПСО, до 5183 гривні за кубометр, що на 45% вище ціни попереднього місяця.

Подорожчання газу для виробників тепла, які до 1 травня 2021 року зобов'язані купувати газ виключно у "Нафтогазу", гарантовано призведе до підвищення тарифів на опалення і гарячу воду. За прогнозами експертів, держкомпанія і надалі підвищуватиме свої ціни на газу, прагнучи розв'язати свої фінансові проблеми коштом споживачів.

Довідка УНІАН. "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.