Населення навряд чи зможе подужати збільшення тарифів на тепло / фото УНІАН

В Україні тарифи на тепло потрібно підвищувати на 50–60%, щоб вони дійшли до економічно обґрунтованого рівня, але населення подужати таке подорожчання навряд чи зможе, тому існує інший варіант – зростання сум у платіжках за тепло у межах 10% з компенсацією різниці у тарифах для комунальних підприємств із місцевих бюджетів.

Про це пише видання "Гордон" із посиланням на статтю на LB.ua "Теплий прийом".

"Тоді центральний бюджет своєю чергою, зможе сконцентруватися на фінансуванні програм модернізації теплового господарства. Другим важливим напрямком для підготовки до зими є активізація місцевих органів влади для забезпечення правових підстав для укладання договорів на поставку газу комунальним підприємствам", – зазначено в матеріалі.

Відео дня

Журналісти Олександр Децик і Віталій Алексєєв нагадують, що багато ТКЕ, згідно зі статутом, не можуть підписувати договори на певну суму без згоди місцевих рад.

"Наприклад, в Одеській і Харківській областях за півтора місяця до початку опалювального сезону тільки третина підприємств працює з "Нафтогаз Трейдингом". Нехай ще 15–20% знайшли іншого постачальника. А що думає інша половина, поки не зрозуміло", – йдеться в статті.

На думку авторів, існують ризики, що через таку повільність комунальні теплоенергетики залишаться без газу до початку опалювального періоду попри наради з підготовки до зими, які проводять в областях і містах кілька разів на тиждень.

"Судячи з усього цього, багато виробників тепла обрали вичікувальну тактику. Розрахунок простий – довести ситуацію до межі та поставити уряд перед вибором: або залишити людей без тепла, або дозволити відбирати газ без гарантій оплати. В ідеалі – повернути ПСЗ (публічні спецзобов'язання, – ред.), коли "Нафтогаз" буде зобов'язаний здійснювати поставки і навіть через суд не зможе повернути борги неплатників", - йдеться в статті LB.ua.