Ілюстрація REUTERS

Польський уряд має намір заарештувати активи "Газпрому" в Європі в якості компенсації, яку енергетичного концерну PGNiG присудив Арбітражний суд в Стокгольмі, який розглядав скаргу Польщі на завищені ціни за поставлений до країни російський газ.

Читайте такожЄС може почати нове антимонопольне розслідування проти "Газпрому"

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на інтерв'ю міністра держактивів республіки Януша Ковальського в тижневику Wprost.

Відео дня

Ковальський підкреслив, що кілька років тому так само вчинив "Нафтогаз України", змусивши Росію виконати рішення Арбітражного суду в Стокгольмі.

"Сьогодні, коли у нас постало питання, яким чином можна стягнути з "Газпрому" понад 6 мільярдів злотих (1,5 мільярда доларів), які були присуджені польській стороні через Арбітражний Суд в Стокгольмі в користь компанії PGNiG в рахунок переплати за газ, то кращим варіантом, на мій погляд, є саме таке жорстке вилучення. У цьому напрямку сьогодні також прямує PGNiG", - сказав він.

Ковальський підкреслив, що цей шлях потребує подальших процесуальних дій.

"Можна сказати, що всі ключові проекти, реалізовані в Європі "Газпромом" та його дочірніми компаніями, можуть в кінцевому підсумку служити для ефективного погашення боргів перед Польщею", - зазначив він.

"По-перше, якщо росіяни все ж не поважатимуть закон, то, на мій погляд, хороша ідея - зайняти в першу чергу акції Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG. Це також може призвести до затримки реалізації проекту Nord Stream 2", - додав Ковальський, підкресливши, що не можна йти ані на жодні поступки у справі про отримання від "Газпрому" компенсації.

Він переконаний, що Польща вибере найефективніший спосіб домогтися компенсації. "Незалежний арбітраж у Стокгольмі визнав нашу правоту", - констатував представник польського уряду.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Польща заявила про виграний арбітражному розгляді з російським монополістом "Газпромом" щодо цін на газ. За даними компанії, сума компенсації складе 1,5 мільярда доларів.

При цьому в Росії заявили, що "вивчають рішення суду і вважають, що поки давати якісь оцінки сум можливих виплат передчасно".

Згідно з рішенням суду формула ціни на купівлю газу, що поставляється російським "Газпромом", змінена в бік більш ринковою. Нова ціна контракту, встановлена арбітражним трибуналом, стосується постачання газу з 1 листопада 2014 року, тобто з дати, коли PGNiG подала заявку на перегляд контрактної ціни.