Енергоблоки АЕС не повинні працювати в режимі "пуск - стоп - знову запуск" / фото УНІАН

Рішення прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і тимчасового міністра енергетики Ольги Буславець здійснювати роботу енергоблоків українських АЕС в режимі "запуск - стоп - знову запуск" є поганим знаком, оскільки це збільшує ризик виникнення позаштатних ситуацій.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

Про це йдеться в інтерв'ю УНІАН з президентом Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайлом Гончаром.

"Сам по собі непрацюючий енергоблок загрози не несе. Але головне - він повинен стабільно працювати. Якщо його починають смикати в режимі "пуск - стоп - знову запуск", то це не є добрим знаком. Відповідно, зростає ризик позаштатних ситуацій", - сказав він.

Експерт зазначив, що не хоче нагнітати паніку, але факт є фактом – стосовно атомної генерації безпека є понад усе.

"Повторюся, нинішня проблема полягає в незбалансованому підході уряду до ситуації. Звідси й недовіра до урядових структур, здатності прийняти правильне рішення, його імплементувати. У кріслах знаходяться ставленики, а не ті люди, які на перше місце ставлять інтереси держави та суспільства", - підкреслив Гончар.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти назвали відключення українських енергоблоків диверсією прем'єра і т.в.о. міністра енергетики, оскільки саме завдяки їх вирішенню країна під час кризи втратила дешеву атомну електроенергію й змушена збільшувати споживання дорогої енергії сонячної та вугільної генерації Рената Ахметова.

Втім, подібне рішення не стало несподіванкою ані від Дениса Шмигаля, який раніше працював на вугільного магната офіційно, ані від його заступника, тимчасового міністра енергетики Ольги Буславець, яка "прославилася" тим, що особисто підписала погодження на запуск корупційної формули для Ахметова - "Роттердам+".