В Україні діють нові тарифи на розподіл газу / фото УНІАН, Олександр Вельможко

В Україні з 1 січня діють нові тарифи на розподіл газу - в середньому вони зросли на 3,9%.

Тарифи залежать від регіону, кількості споживачів та розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем, пише "ГазПравда".

"Сума в платіжці за розподіл газу залежить від об’ємів спожитого палива. За основу береться об’єм використаного палива за попередній період (на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевого Оператора ГРМ", - йдеться в роз'ясненні.

Відео дня

Споживачам нагадали про мінімальні обсяги споживання, визначені постановою НКРЕКП:

  • 39 кубометрів - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
  • 126 кубометрів - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

Навіть за меншого споживання нараховуватимуть саме ці мінімальні обсяги.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли, чи вистачить цієї зими газу споживачам

Якщо користувач не користується газовим котлом і не хоче переплачувати - він має звернутися до свого Оператора ГРП із заявою про відключення котла, а також мінити категорію споживання у договорі про розподіл газу.

"Проте слід звернути увагу, що зміна групи споживання вплине на нарахування за розподіл лише на майбутні періоди (тобто, з 1 січня наступного року). Розраховані об’єми за минулий період залишаться на рівні діючої на той період групи споживання", - йдеться у повідомленні.

Не платити за розподіл газу можуть ті домогосподарства, яким офіційно припинили його постачання й це підтверджено відповідним актом. Тим споживачам, які не хочуть платити за послугу, мають написати заяву й розірвати договір. Якщо газопостачання буде необхідно відновити - за це треба буде сплатити додатково.

Розподіл газу в Україні

  • У жовтні газорозподільні компанії опублікували на своїх сайтах проекти тарифів на 2022 рік, в яких пропонується підняти ціни на послугу з розподілу газу від 30% до більш ніж в 4 рази.
  • Компанії пропонували, щоб середній тариф на розподіл по країні виріс з нинішніх 1,44 грн за куб. м до 4,14 за куб. м.
  • Згодом НКРЕКП зазначила, що затверджує не бажані тарифи та наміри окремих компаній, а виключно економічно обґрунтовані тарифи, які відповідають інтересам усіх учасників ринку природного газу та споживачів.
  • 22 грудня було затверджено нові тарифи на розподіл газу.