Ілюстрація REUTERS

Запуск у 2021 році другої гілки "Турецького потоку" може призвести до падіння транзиту через українську газотранспортну систему додатково на 15 мільярдів кубометрів газу.

Читайте такожПалата представників США схвалила нові санкції проти "Північного потоку-2"

Про це повідомив в ході конференції голова держкомпанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Відео дня

"Якщо в наступному році буде побудована і запущена друга гілка "Турецького потоку", то, можливо, буде втрачено ще додатково 15 мільярдів транзиту, тому що Угорщина теж зможе перейти на отримання газу через "Турецький потік", - сказав Макогон.

Він також повідомив, що падіння транзиту газу через Україну в першому півріччі 2020 року на 45% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року пов'язано з запуском "Турецького потоку" цього року.

"За ці півроку ми транспортували на 45% менше газу, ніж у 2019 році. Ми пов'язуємо таке зниження транзиту з запуском "Турецького потоку", через який Болгарія, Греція, Туреччина і Румунія почали отримувати газ з Росії. Тому близько 15 мільярдів кубічних метрів газу транзиту було втрачено завдяки будівництву "Турецького потоку", - зазначив він.

При цьому він підкреслив, що, попри те, що за перші півроку через українську ГТС було транспортовано лише 77% контрактного обсягу газу, "Газпром" повністю оплачує заброньовані потужності для транзиту газу з Росії (65 мільярдів кубометрів на 2020 рік) згідно з контрактом.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня президенти Росії та Туреччини Володимир Путін і Реджеп Тайїп Ердоган оголосили про офіційний старт початку експлуатації газопроводу "Турецький потік", прокладеного в обхід України по дну Чорного моря.

30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів на перший рік та 40 мільярдів кубометрів - на наступні 4 роки.

Довідка УНІАН. "Турецький потік" - газопровід протяжністю близько 1 тисячі кілометрів, проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю РФ в Туреччину в обхід України. Його перша нитка, будівництво якої завершилося у квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга - для постачання країнам Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної гілки становить 15,75 мільярда кубометрів газу на рік, що повністю заміщує південний маршрут української ГТС (30 мільярдів кубометрів на рік).