Проблеми в Європі вплинуть на паливний ринок України / фото ДПСУ

Через те, що Україна вже є частиною європейського ринку нафтопродуктів, проблеми, пов'язані з нафтовим ембарго проти РФ, будуть відчуватися й у нас.

Таку думку висловив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, йдеться в статті УНІАН "Як Європа відмиватиме свою економіку від кривавої російської нафти".

"Я вважаю, що ми вже частина європейського ринку нафтопродуктів і, відповідно, ми будемо дублювати всі проблеми, які будуть і там. А там зараз всі побоюються дефіциту. На цьому тижні була заява Міжнародного енергетичного агентства про те, що в Європі очікується дефіцит бензину і дизпалива через зростання споживання і побоювань через санкції", - розповів експерт.

Відео дня

У зв'язку з цим директор Консалтингової групи А-95 очікує, що для національного ринку палива нинішнє літо буде "спекотним".

"Як мінімум, прогнозується дефіцит, тому що дійсно зростає попит, зокрема - сезонний. У нас він теж зростає через активну фазу польових робіт. У нас зараз проблема: ми поки не можемо вийти на необхідний обсяг поставок, тому, що в Європі складна ситуація з ресурсами і логістикою. Тобто європейці ніяк не хочуть міняти логістику, для того щоб ми могли отримувати більше. А потрібно ще більше пального", - додав Куюн.

Якщо говорити про можливі цінові зміни на національному ринку палива, то на думку експерта, поки умов для зростання немає, оскільки у трейдерів і автозаправних станцій ще є "запас потужності". Але обмеження з продажу палива будуть зберігатися, і українські водії навряд чи побачать повністю вільний продаж бензину і дизеля найближчі місяці.

Своєю чергою директор спеціальних проектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що вплив європейського нафтового ембарго на Україну можна буде оцінити тільки після його введення.

"Слід зрозуміти, що всі обмеження, про які було сказано у відповідних рішеннях Ради ЄС, набудуть чинності після 5 грудня 2022 року для нафти й 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів. Тому про будь-який вплив на ринок нафтопродуктів України можна буде говорити тільки після цих термінів", - вважає експерт.

Шостий пакет санкцій проти Росії: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 3 червня Європейський Союз остаточно затвердив шостий пакет санкцій проти Росії, який, серед іншого, включає відмову країн ЄС від імпорту російської нафти протягом 6 місяців, від імпорту нафтопродуктів протягом 8 місяців і відключення від SWIFT "Сбербанку", "Россельхозбанка", "Московського кредитного банку" і "білоруського банку реконструкції та розвитку".

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що ЄС розпочав роботу над сьомим пакетом санкцій проти Росії на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.