Ціни на пальне мають знизитись - прогноз / фото УНІАН, Олександр Синиця

В Україні через збільшення обсягів імпорту пального незабаром знизяться ціни на нього.

Такий прогноз озвучили експерти, опитані Forbes.ua.

За даними аналітика Upeco Олександра Сіренка, у порівнянні з травнем поставки дизелю зросли на 70%, бензину - на 40-45%.

Відео дня

Як пояснює власник мережі АЗС Prime Дмитро Льоушкін, деякі компанії придбали цистерни для перевезення пального, зросла кількість його постачальників.

"Перевезення пального стало дуже прибутковим бізнесом, тому що уряд зняв держрегулювання", - каже він.

З іншого боку, в Україні закінчилась посівна, що знизило попит на пальне. "Ринок нарешті заспокоївся", - каже Олена Осипчук, PR-директор компанії Socar.

Сіренко констатує, що наявного на ринку ресурсу вже достатньо, щоб з’явилась конкуренція за споживача, а це зниження цін. Як відомо, у кінці червня оптові ціни впали до 50 грн/л та 47-48 грн/л на дизель та бензин відповідно, за даними Upeco. Таким чином, вперше за майже три місяці оптові ціни впали нижче роздрібних. Тепер продавати пальне у роздріб стало вигідно, тому пропозиція на заправках буде збільшуватись, а ціни - знижуватись, каже Сіренко.

За прогнозом Льоушкіна, найближчими днями роздрібні ціни на бензин знизяться на одну-дві гривні, він коштуватиме до 50 гривень за літр. Дизель, додає він, може подешевшати до 55-56 гривень, якщо не буде суттєвих змін. 

"Нижче ціни не впадуть через дорогу логістику", - пояснив Льоушкін.

Щодо можливості нового дефіциту пального експерти кажуть, що зараз прогнозувати його важко, оскільки ситуація постійно змінюється.

Як повідомляв УНІАН, в Україні в останній тиждень квітня почався дефіцит пального на АЗС. Станом на початок червня ситуація дещо покращилась, обмеження на відпуск пального пом’якшились до 20-30 літрів у бак.

У квітні внаслідок авіаударів було знищено єдиний великий нафтопереробний завод України в Кременчуку (Полтавська область). Також росіяни розбомбили близько 20 нафтобаз.

До війни великі обсяги пального в Україну постачалися з Росії та Білорусі.

28 червня у профільному комітеті парламенту спрогнозували, що до кінця липня ліміти на відпуск пального на АЗС будуть підвищенні або скасовані.