В Україні практично зник один з видів бензину / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

В Україні за час повномасштабної війни з Росією практично зник бензин марки А-92, раніше його завозили з РФ та Білорусі.

Про це розповів "Апострофу" керівник консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Ще до російського вторгнення українські трейдери говорили про те, що пора відмовитися від А-92, який є залишком радянської системи нафтопродуктів і в Європі не виробляється вже років п'ятнадцять. Зараз це питання вирішилося саме собою, оскільки в складі нинішніх партій цієї марки майже немає", - говорить експерт.

Відео дня

Також Куюн констатував відчутне зменшення на ринку кількості контрафактного бензину - так званої "бодяги". Пов'язує він це зі знищенням російськими ракетами частини міні-НПЗ, які виробляють такий продукт.

"Отже, тепер їх ніде виробляти. До того ж, щоб забезпечити потрібне октанове число, на таких виробництвах широко використовували спеціальні присадки, які завозилися з Росії. Зараз, зрозуміло, такі поставки зупинилися", - пояснив він.

Іншою причиною, з якої постачальники знизили інтерес у "бодязі", Куюн називає введені на ринку пального податкові пільги.

"Головною метою трейдерів, що займалися подібним виробництвом, було уникнення податків. А, оскільки зараз переважну частину з них скасовано, то подібного роду угоди практично втратили сенс", - переконаний експерт.

Як повідомляв УНІАН, в Україні після стрибка курсу долара почали зростати ціни на АЗС.