Рівненська АЕС переходить на ядерне паливо від Westinghouse / фото УНІАН

Компанія Westinghouse Electric Company і державне підприємство "НАЕК "Енергоатом", яке є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

Читайте такожАтомники підтримали указ Зеленського щодо стабілізації ситуації в енергетиці

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Відео дня

"Це - насамперед поглиблення диверсифікації поставок ядерного палива для нашого державного "Енергоатому", який генерує на сьогодні більш як половину електроенергії в Україні. Тому цей договір є стратегічним для нас", - цитує прес-служба Зеленського.

Сторони також підписали протокол про наміри подальшого вивчення локалізації виробництва компонентів паливно-монтажних деталей в Україні. "Атоменергомаш", який є підрозділом "Енергоатому", в даний час проходить кваліфікацію з виробництва хвостовиків і голівок ВВЕР-1000 для палива Westinghouse.

Підписання документів відбулося в присутності президента України Володимира Зеленського.

Після підписання документів президент нагадав, що Україна свого часу стала першою у світі країною, якій вдалося диверсифікувати поставки ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000. З новим контрактом Україна буде однією з перших країн, яка отримуватиме альтернативне паливо для реакторів ВВЕР-440.

Також очільник держави зазначив, що нові домовленості є продовженням плідного 20-річного партнерства між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо диверсифікації поставок палива на українські АЕС.

Зеленський наголосив, що атомна галузь в Україні має колосальний потенціал, який слід активно використовувати. Для цього необхідно створювати нові потужності та будувати нові енергоблоки. Йдеться про Хмельницьку АЕС.

"Ми вже розглядаємо бюджет на майбутній рік. Будемо говорити про можливість добудови третього і четвертого енергоблоків", - сказав Зеленський.

Тимчасовий виконувач обов'язків президента "Енергоатому" Петро Котін сказав, що підписання нового контракту є важливим рішенням для України та всіх держав Європейського континенту, які експлуатують блоки ВВЕР-440.

"Рішення спирається на Європейську стратегію енергетичної безпеки та Угоду між урядами України та Сполучених Штатів Америки щодо кваліфікації проекту ядерного палива для України", - цитує прес-служба Котіна.

Головний виконавчий директор компанії-постачальника Westinghouse Патрік Фрагман зазначив, що компанія рада допомагати в питаннях енергетичної безпеки, а також просувати послуги та продукцію України за кордоном.

Тимчасовий повірений у справах США Крістіна Квін наголосила, що енергетична диверсифікація має бути основою енергетичної безпеки України, а сьогоднішня угода стане вигідною для України та США.

Що цьому передувало

  • У рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України та зниження залежності від одного джерела - російської компанії "ТВЕЛ" - держкомпанія "Енергоатом" у квітні 2014 року уклала договір з компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі у Швеції. Наприкінці січня 2018 року цей договір було продовжено до 2025 року.
  • Україна у 2019 році імпортувала тепловиділяючі збірки, які є паливом для атомних електростанцій, на загальну суму 396,889 мільйона доларів. Частка російського палива становила 60,6%, частка поставок зі Швеції становила 39,3%.

Довідка УНІАН.

  • Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 50% в загальному обсягу виробництва електроенергії України.
  • На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.
  • За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.