Вже майже рік найбільша атомна електростанція Європи – Запорізька АЕС, яка розташована в місті Енергодар, знаходиться під окупацією російських військ.

Весь світ буквально в прямому ефірі спостерігав, як мужньо жителі Енергодару голими руками намагались зупинити російські танки і не дати зайти в місто. Декілька людей віддали за це своє життя. Четвертого березня рашисти прорвали місцеву оборону і окупували місто та Запорізьку атомну станцію, розпочавши безпрецедентний акт ядерного тероризму.

Зараз на українській станції хазяйнують енергетики корпорації "Росатом", яка попри глобальні антиросійські санкції за час повномасштабної війни Росії проти України, тільки збільшила свої доходи.

Відео дня

Дії загарбників на ЗАЕС неодноразово ставили весь світ на межу ядерної катастрофи: російські варвари обстрілювали і знеструмлювали станцію, якій вкрай необхідно підтримувати живлення для охолодження реакторів. Окупанти цілеспрямовано перетворюють найбільший ядерний об'єкт в Європі на військову базу, розташовуючи біля реакторів важке озброєння і прикриваються нею, як щитом у страху перед наступом наших героїчних захисників.

Наразі окупанти не здатні запустити в роботу жоден з шести енергоблоків ЗАЕС, оскільки пошкоджені майже всі лінії електропередачі крім однієї, через яку станція отримує з України живлення на власні потреби.

Російська Федерація порушила всі прийняті світом принципи ядерної безпеки

Протягом одиннадцяти місяців окупації наших енергетиків на станції катували, вбивали, змушуючи перейти на російську сторону. Наразі тим спеціалістам, хто відмовився підписувати з "Росатомом" контракт на роботу, був заблокований доступ на об'єкт. Просто через оголошення у пресі та соцмережах загарбники шукають персонал унікальної кваліфікації, який і до війни важко було знайти.

На станцію готуються навіть завезти атомників із Білорусі, настільки все складно. В таких жахливих умовах експлуатувати станцію безпечно неможливо.

Через простій Запорізької станції та зупинку всіх її енергоблоків відбувається постійна деградація систем та обладнання, адже не дотримується необхідний температурний режим їх роботи, а блоки перебувають у холодному неробочому стані.

Російська Федерація порушила всі прийняті світом принципи ядерної безпеки, вчинивши численні акти ядерного тероризму на державному рівні та має бути за це обов’язково покарана.

Міжнародні інституції, як ООН та підконтрольна їй Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ), нажаль, виявились безсилими: російські окупанти просто проігнорували заклик міжнародної спільноти звільнити атомну станцію.

Підступна кремлівська погань багато років просувала свої щупальці по всьому світу і тепер потрібен час, щоб відрубати їх

Багатомісячні перемовини голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі почергово то з Москвою, то з Києвом не дали очікуваних результатів. Максимум чого досягла Міжнародна агенція – це розміщення своїх представників на всіх українських АЕС, включаючи Запорізьку. Але це ніяк не заважає окупантам продовжувати порушувати правила безпечної експлуатації та знущатися над українським персоналом станції в Енергодарі.

Експерти вважають, що ядерний регулятор не може та і не хоче змусити РФ звільнити станцію, бо росіяни мають великий вплив на МАГАТЕ і займають там значну долю керівних посад. Підступна кремлівська погань багато років просувала свої щупальці по всьому світу і тепер потрібен час, щоб відрубати їх.

Дивно, але попри майже рік ведення кривавої війни проти України, якій немає ніякого виправдання, Росія продовжує зберігати лідерські позиції на світовому ядерному ринку. Дохід "Росатому" за минулий року зріс на 17 відсотків порівняно з попереднім довоєнним роком. При цьому експорт збільшився на 15 відсотків і становить десять мільярдів доларів. Частина цих гроші піде на фінансування варварської війни проти нашої країни.

Більше того, за даними української розвідки, "Росатом" напряму задіяний у виробництві зброї: оскільки компанія досі не під санкціями, вона вільно імпортує матеріали і обладнання необхідне для виробництва зброї.

"Росатом" присутній в 26 країнах світу, що дозволяє Росії досі відігравати значну роль на міжнародному ринку як постачальника технологій для будівництва АЕС. Крім того, ця компанія будує ядерні реактори в різних країнах світу. Закордонні замовлення "Росатома" становлять двісті мільярдів доларів.

Київ наполягає на введенні у черговому десятому пакеті санкцій ЄС обмежень щодо російської атомної промисловості

Цивілізованому світу, нажаль, вкрай складно дається розуміння, що співпраця з російським атомним гігантом стає токсичною.

Окремі країни продовжують співпрацювати з "Росатомом" у будівництві нових атомних енергоблоків і низка країн залежить від російського ядерного палива та послуг: частка світового ринку виробництва ядерного палива, яка припадає на "Росатом", складає понад 16 відсотків.

Євросоюз за бажанням може позбавити Росію привілеїв і прав у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ), так би мовити, почистити ряди та закрити проекти, які веде "Росатом" по всьому світу.

Київ наполягає на введенні у черговому десятому пакеті санкцій ЄС обмежень щодо російської атомної промисловості та її представників. Таким чином, під тиском можуть опинитись ключові фігури, яких досі не чіпала санкційна машина. Страх втратити великі гроші на замовленнях по всьому світу та ізоляція має змусити варварську Росію покинути Запорізьку атомну станцію.

До речі, наша країна вже відмовилась від російського ядерного палива та наклала санкції на понад 700 фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із російською державною корпорацією "Росатом".

Деякі країни світу також продемонстрували своє негативне відношення до корпорації, яка відверто "кришує" ядерний тероризм. Наприклад, Фінляндія, де "Росатом" будував два енергоблоки, відмовилась від співпраці і просто закрила проект. А Болгарія відмовилась від російського ядерного палива для деяких енергоблоків, замінивши їх американськими і французькими поставками.

Проте весь Європейський союз вже зараз має продемонструвати чітку реакцію на порушення росіянами всіх правил безпеки на Запорізькій АЕС у вигляді запровадження санкцій.

За умови дефіциту в національній системі 4-5 гігават потужності, шестигігаватна ЗАЕС могла би повністю покрити дефіцит електроенергії

Якщо європейці не готові застосовувати санкції проти російської атомної промисловості, які вступають в дію негайно, можна ухвалити їх із відстрочкою. Наприклад, якась частина обмежень може почати діяти з 2024 року, інша ще пізніше. Так само, як відбувалося із ембарго на російську нафту та нафтопродукти.

Такі санкції не обмежать поточну діяльність "Росатом", як потрібно Україні, але це буде чітким сигналом для світової ядерної галузі про те, що у найближчі десятиліття мати справи з російською корпорацією, яка є ядерною дубинкою в руках Кремля, не варто і багатомільярдні контракти із часом мають бути розірвані.

Нішу рашистів заповнять бізнеси інших країн, особливо на фоні активного розвитку у світі нових технологій малих модульних реакторів та відновлювальної енергетики.

Це означатиме значне скорочення фінансових та технологічних можливостей Росії вести війну проти України. І буде спонукати варварів звільнити ЗАЕС та дати можливість знову виробляти таку необхідну Україні електроенергію. Зараз, за умови дефіциту в національній системі 4-5 гігават потужності, шестигігаватна ЗАЕС могла би повністю покрити дефіцит електроенергії в країні.

Будемо сподіватись, що при затверджені десятого пакету санкцій здоровий глузд і розуміння важливості ядерної безпеки на нашому континенті стануть для європейців більшою перевагою ніж криваві російські гроші.

Ганна Бредіхіна