Фото УНІАН

Передача на аутсорсинг послуг інкасації цінностей дозволить банкам заощаджувати від 15 до 30% відповідних витрат, отримуючи при цьому такий самий або навіть більш високий рівень обслуговування.

Про це заявив директор департаменту міжнародних перевезень компанії «СІТ Сек'юріті» Олександр Бородько на конференції «Аутсорсинг банками непрофільних видів діяльності та ризиків. Безпека, гарантії, відповідальність».

«Як показує міжнародна статистика, банк може заощадити від 15 до 30% витрат, отримуючи такий самий або навіть більш високий рівень обслуговування. Багато банків на заході вже віддають операції з готівкою на аутсорсинг», - сказав він.

Відео дня

За словами Бородька, сьогодні банки витрачають 80% ресурсів на забезпечення готівкою, і цей показник буде тільки рости через зростання цін на паливо, завантаженості доріг і підвищення стандартів безпеки.

При цьому, передача цієї функції на аутсорсинг спеціалізованої компанії буде сприяти скороченню витрат, підвищенню якості контролю та продуктивності банківських процесів.

Посилаючись на досвід компаній, які вже скористалися аутсорсингом інкасації, Бородько зазначив, що такі компанії поліпшили свій доступ до готівки до 99,8%, скоротили залишки готівки на 30%, а відповідні витрати – на 33%.

При виборі компанії – партнера для аутсорсингу інкасації він рекомендував вибирати професіоналів, які знають свою справу, а також оцінювати фінансовий стан компанії і з'ясовувати наявність реального страхування ризиків.

У свою чергу, директор компанії «СІТ Сек'юріті» Олександр Калашник зазначив, що тема аутсорсингу банками інкасації та обробки готівки актуальна на тлі світових трендів оптимізації бізнес-процесів.

«У Київській області багато міст Біла Церква, Миронівка, Ірпінь, Баришівка, Яготин. Фактично кожен день наші автомобілі в цих містах бувають. Але і банківські автомобілі в ці міста їздять. Ми можемо цю послугу надавати банкам. Для банків це буде набагато дешевше», - сказав він.

Також в якості прикладу він навів великий торговий центр, в якому розташовано багато магазинів, кожен з яких найчастіше інкасують різні банки. «Потрібно банкам нести такі витрати? Може, правильно було б організувати інкасаторський пункт, зібрати всю готівку з бутиків, сконцентрувати в одній кімнаті, поставити сейф, а потім приїхати на автомобілі і забрати», - запропонував Калашник.

Присутній на конференції заступник директора департаменту грошового обігу Національного банку України Герман Богатирьов, в свою чергу, зазначив, що кожен банк в Україні оцінює свою потребу в передачі інкасації на аутсорсинг з точки зору комплексу факторів, однак міжнародний досвід свідчить, що подібні компанії відіграють у цьому процесі значну роль.

«Навіть більшу роль, ніж банки, оскільки банки в основному передають на аутсорсинг. У Німеччині працює близько 100 СІТ-компаній, в Італії – 140. Більшу частину ринку як раз забезпечують ці компанії, а не банки», - сказав він, допускаючи, що такий сценарій розвитку подій можливий і в Україні.

Також Богатирьов повідомив, що Нацбанк має намір надати СІТ-компаніям можливість обробки та зберігання готівки, щоб оптимізувати роботу з готівкою, для чого найближчим часом розробить і оприлюднює для громадського обговорення зміни у свої нормативні документи. «Я сподіваюся, що в другому кварталі ми приймемо це рішення», - зазначив представник НБУ.

Довідка УНІАН. Національний банк розробив нову концепцію організації готівкового обігу, в основі якої передача частини функцій регулятора в регіонах іншим учасникам ринку - банкам і компаніям Cash-in-Transit (СІТ-компаніям). Подібна модель, що використовується у Великобританії, Бразилії, Голландії, Фінляндії та Швеції, дозволить знизити витрати на готівковий обіг, розвинути конкурентний ринок інкасаторських послуг та знизити частку готівкового обігу в користь безготівкового.

Компанія «СІТ Сек'юріті» стала першим небанківським гравцем на цьому ринку, отримавши відповідну ліцензію НБУ в грудні 2016 року. З червня 2017 року компанія почала міжміські перевезення валютних цінностей, а в серпні провела перше в Україні авіаперевезення банкнот. У вересні компанія підписала договір про співпрацю з Loomis International і придбала перший в Україні страховий поліс від усіх ризиків з перестрахуванням в Ллойдс. CIT Security з партнерами також забезпечує доставку цінностей та готівки у будь-яку точку планети.