Ілюстрація REUTERS

Рішення Національного банку України про зниження норми обов'язкового продажу валюти експортерами до 30% з 50% набула чинності сьогодні, 1 березня.

Читайте такожНацбанк назвавши умови зниження облікової ставки

"Починаючи з 1 березня, норма обов'язкового продажу валютних надходжень бізнесом знижена з 50% до 30%", - нагадали в прес-службі регулятора.

Відео дня

У повідомленні зазначається, що Нацбанк продовжить валютну лібералізацію у 2019 році, переслідуючи мету зняття всіх валютних обмежень, які заважають бізнесу, та поступового переходу до режиму вільного руху капіталу в міру покращення макроекономічних умов в Україні.

Довідка УНІАН. З введенням в дію з 7 лютого нового Закону "Про валюту і валютні операції" в Україні втратили чинність близько тридцяти обмежень на валютному ринку.

Серед них збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищений в 10 разів.

Також з 7 лютого бізнес може репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 млн євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів.