Ілюстрація / REUTERS

Навіть для тих, хто не стежив за всіма перипетіями скандалів навколо низки банків у Європі, нова хвиля звинувачень у відмиванні грошей проти деяких регіональних кредиторів стала вагомою причиною, щоб відвести погляд у відчаї.

Європейські фінустанови: від Swedbank AB до Raiffeisen Bank International – підозрюють у проведенні цілої низки сумнівних транзакцій, у яких фігурували російські гроші. Минуть місяці, якщо не роки, перш ніж регулятори й правоохоронці визначать, які з цих підозр обґрунтовані, а які ні.

Але один банк навіть зараз виділяється з-поміж інших: Danske Bank A/S. Про це пише Bloomberg, нагадуючи про кримінальні справи проти нього у США і Європі через проведення підозрілих перерахунків на 230 мільярдів доларів. Масштаби звинувачень, перед якими постав данський кредитор, вивели справу на окремий рівень. І поки не можна сказати, що світ побачить щось подібне у випадку свіжіших справ проти інших гравців.

Відео дня

Читайте такожСкандинавські банки заморозили активи російського олігарха

Але точно можна сказати, що банки в Європі мають серйозну проблему з виявленням потоку брудних грошей. Відсутність єдиного органу Євросоюзу, який би зупинив відмивання, посилює недоліки фрагментованого європейського нагляду. Більше того, регулятори в США жорстко вимагають від фінансових установ високої якості їхніх систем, але зовсім не звертають увагу на звіти про баланс. Зараз інвестори не зволікають з натисканням кнопки «продаж». Але їм варто було б розглянути ширший контекст, в якому європейські кредитори працюють, а також заслуги кожного з них.

На відміну від колег у США, банки у Європі зазвичай працюють в умовах різних юрисдикцій. Те, що всі кредитори раптом виявили свою причетність до сумнівних транзакцій, відображає труднощі, перед якими вони постали в процесі розбудови своїх платформ і перерахунку грошей у віддалені країни, де відмінності в мові ускладнює нагляд. Інвестори й регулятори хочуть зберігати спокійне ставлення до ризиків, які стосуються будь-якого міжнародного бізнесу.

Читайте такожThe Guardian: Британія дозволяла Росії безкарно відмивати гроші, але час це зупинити

Більше того, роками фондові менеджери віддавали перевагу банкам в Північній Європі, допомагаючи їм підвищити свою вартість. Очистка кризи в Скандинавських країнах у 90-х роках дозволила місцевим кредиторам пережити глобальну фінансову кризу з позиції сили. Їхня на перший погляд проста і міцна модель приватного банківського сектору здобула довіру інвесторів в той час, як їхнім колегам у Південній Європі доводилося майже боротися за виживання упродовж останнього десятиліття.

І от виявилося, що ці міцні банки у Швеції, Фінляндії, Данії й Норвегії зростали, здобувши найбільш привабливу частину ринкового пирога в той час, як їхні гілки в країнах Балтії були вузлом Росії для злочинного відмивання грошей. Все це дає поштовх серйозному перегляду оцінок. Інвесторам час зрозуміти, що у банківській сфері безпека – це дуже відносне поняття. У своїй гонитві вони ризикують не помітити дуже важливі деталі.