false

Компанія «Філіп Морріс Україна», один з найбільших виробників тютюнових виробів у країні, найближчим часом очікує від Державної фіскальної служби виконання мирової угоди між компанією і Україною, в рамках якої Україна зобов'язана забезпечити скасування податкових повідомлень-рішень на загальну суму 635 млн грн.

Про це повідомив генеральний директор компанії «Філіп Морріс Україна» Міхаліс Александракіс на прес-конференції в Києві.

«Ми розчаровані, що українські податкові органи досі не відкликали податкові повідомлення-рішення. Мирова угода вже вступила в силу, і ми сподіваємося, що ДФС забезпечить дотримання законних вимог і вживе заходів для виконання мирової угоди», - сказав Александракіс.

Відео дня

За його словами, це буде чітким сигналом, що уряд України захищає права інвесторів в Україні та забезпечує поліпшення бізнес-клімату в країні.

За словами юридичного радника та представника компанії "Філіп Морріс Україна" Володимира Наконечного, у 2015 році компанія почала застосовувати спеціальний митний режим переробки на території України для подальшого експорту продукції. При цьому, компанія отримала дозвіл від Харківської митниці ДФС.

Наконечний зазначив, що в рамках цього режиму "Філіп Морріс Україна" отримала право на умовне звільнення від українського ввізного мита та інших податків на імпорт матеріалів для переробки компанією сировини, продукція з якого належала реекспорту.

Зазначається, що загальна вартість продукції, яка була вироблена і експортована в рамках цього режиму протягом 2015-2016 року, склала 87 млн євро.

Однак, за словами Наконечного, в березні 2016 року, коли термін дії цього режиму майже закінчився, ДФС ініціювала податкову перевірку з метою поставити під сумнів правомірність застосування спецрежиму компаніями "Філіп Морріс". Так, за результатами перевірки ДФС видала компанії податкові повідомлення-рішення на загальну суму 635 млн грн. Після безуспішного оскарження в адміністративному порядку в органах ГФС, а також у суді першої інстанції чотири компанії "Філіп Морріс" подали уряду України повідомлення про інвестиційному спорі.

"Для врегулювання питання уряд створив міжвідомчу робочу групу, яка підготувала проект мирової угоди між компаніями "Філіп Морріс" та державою Україна", - повідомили учасники прес-конференції.

Заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка, в свою чергу, повідомила, що 31 січня поточного року мирова угода була підписана в. о. голови ДФС Олександром Власовим. Згідно з цим повідомленням, Україна зобов'язана була забезпечити скасування податкових повідомлень-рішень, протягом 30 днів після його підписання, тобто до 2 березня.

false

При цьому, за словами Александракіса, станом на 27 березня, ДФС досі не відкликала податкові повідомлення-рішення.

Довідка УНІАН. «Філіп Морріс Україна» входить до складу одного з найбільших в світі виробників сигарет Philip Morris International (PMI).

Компанія «Філіп Морріс Україна» завершила 2017 рік з чистим прибутком 627,3 млн грн, тоді як в 2016 році чистий збиток склав 1,08 млрд грн.

Philip Morris працює на українському ринку більше 15 років. В Україні компанія виробляє свою продукцію на фабриці в Харківській області. Продукція Philip Morris в Україні представлена торговими марками Chesterfield, Bond Street, Marlboro, L&M, Parliament та ін.