Олег Бахматюк переконаний, що оцінку українському банкопаду скоро нададуть

Масове закриття комерційних банків, що стало результатом політики екс-глави Національного банку України Валерія Гонтаревої, виявилося найбільшою помилкою в економічній політиці держави та завдало сильної шкоди економіці країни

Про це в інтерв'ю Дмитру Гордону в програмі "Гордон" заявив власник групи компаній "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк, передає "ДС".

"Я вважаю, що оцінку банкопаду скоро дадуть. Думаю, це найбезглуздіша річ, яка була зроблена в економічному плані на території України. Як би це не називали - чищенням, очищенням - мене ніхто не переконає. Адже якщо хірург відрізає палець, коли в організмі гангрена, він рятує організм. Якщо ж він відрізає руки, ноги, вуха і залишає якийсь обрубок, то це не очищення, це робить неможливим подальше життя ", - пояснив Бахматюк.

Відео дня

На його думку, лише суперкритичні чинники могли б виправдати подібні дії НБУ, але їх не було.

"Я вважаю, що невиправдано ввести, наприклад, 300 мільярдів гривень і повертати 1%. Я вважаю, що невиправдано знищити 40% ВВП, коли можна було обмежитися 12%. Тільки потрібно було ніжніше це робити ", - додав бізнесмен.

Нагадаємо, що у 2014-2015 роках неплатоспроможними були визнані понад 90 українських банків, активи яких, за даними НБУ, до кризи становили близько третини активів нашої банківської системи. В багатьох випадках власники скаржилися, що їм просто не надали можливості докапіталізувати та врятувати свої банки. Зокрема, в результаті дій НБУ закрилися і два банки, які належали Олегу Бахматюку - "Ві Ей Бі" та "Фінансова ініціатива". Він стверджує, що підстав для визнання їх неплатоспроможними не було.