Ілюстрація / REUTERS

Deutsche Bank може зіштовхнутися зі штрафами, юридичним переслідуванням і можливими судами над «керівним менеджментом» через роль банка у схемі з відмивання 20 мільярдів доларів з Росії.

Про це свідчить конфіденційний внутрішній звіт банку, який опинився в руках The Guardian. В установі визнають високий ризик того, що регулятори в США і Великій Британії підуть на «значні дисциплінарні дії» проти неї. Deutsche Bank констатує, що скандал нашкодив його «глобальному бренду». І дуже вірогідно, що може початися «відтік клієнтів», втрата інвестиційної впевненості й скорочення ринкової вартості.

Читайте такожСША перевірять Deutsche Bank у справі про відмивання грошей з Росії та інших країн колишнього СРСР

Відео дня

Видання нагадує, що Deutsche Bank був втягнутий у масштабну операцію з відмивання грошей, яку назвали «глобальним ландроматом». Російські злочинці, пов’язані з Кремлем КДБ використовували схему у 2010-2014 роках, щоб вивести гроші у західну фінансову систему. Детективи переконані, що загальна сума може сягати 80 мільярдів доларів.

Фальшиві компанії зазвичай базувалися у Великій Британії. Вони «позичали» гроші одна в одної. Компанії потім банкрутували через цей великий фальшивий борг. Корумповані судді у Молдові підтверджували борг. А мільярди доларів перераховувалися в Молдову і країни Балтії через банк в Латвії.

Deutsche Bank був використаний для відмивання через його банківську мережу, яка ефективно дозволяла перекачувати брудні гроші з Росії в США, Євросоюз і Азію. Конфіденційний документ в руках The Guardian підтверджує, що німецький банк очистив свою діяльність.

Читайте такожУ шести офісах німецького Deutsche Bank проходять обшуки за підозрою у відмиванні грошей

Зауважується, що він припинив вести справи з двома банками, які опинилися в центрі скандалу: молдовським Moldindconbank і латвійським Trasta Komercbanka. Регулятори Латвії закрили опальний банк своєї країни у 2016 році.

Також у Deutsche Bank зауважують, що «скоротили присутність» в пострадянському регіоні. Банк більше не має відносин з банками у Молдові, Латвії, Естонії й на Кіпрі. Всі ці країни були улюбленими напрямками для брудних грошей Москви. Також банк скоротив свою діяльність в Росії й Україні.