Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз готовий надати додаткову макрофінансову допомогу Україні в разі успішного продовження співпраці країни з Міжнародним валютним фондом, повідомив в ході брифінгу віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович.

Читайте такожПереговори щодо транзиту газу треба провести якомога швидше – Шефчович

"У нового президента дуже швидкий старт - вже цього тижня до Києва прибуває місія МВФ та ЄС. Ми віримо, що ці переговори будуть успішними, буде програма МВФ і, відповідно, Європейський Союз зможе надати Україні допомогу в рамках макрофінансової підтримки, яка є дуже важливою для фінансової стабільності України", - сказав Шефчович.

Відео дня

Також він зазначив, що планує сьогодні обговорити з президентом Володимиром Зеленським зобов'язання України перед міжнародними партнерами щодо реалізації реформ.

Як повідомляв УНІАН, місія ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду прибуде до Києва для чергового перегляду чинної програми у вівторок, 21 травня.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердив нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 мільярда доларів, у рамках якої наша країна отримала 1,4 мільярда доларів. Отримання двох траншів за 1,3 мільярда доларів очікується за підсумками перегляду виконання програми в травні та в листопаді. Термін програми закінчується в лютому 2020 року.

До приїзду чергової місії МВФ в травні парламенту потрібно прийняти закон про "спліт" (поділ функцій з регулювання ринків фінпослуг), а уряду – завершити розділення Державної фіскальної служби.

Також предметом переговорів буде підвищення цін на газ для населення на 15%. Згідно з меморандумом з МВФ, Україна зобов'язалася підвищити ціни з 1 травня, однак з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку Кабінет міністрів прийняв рішення знизити ціни.

Крім того, експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці з МВФ скасування Конституційним судом України щодо відповідальності за незаконне збагачення і низки судових рішень про скасування націоналізації "Приватбанку", що було передбачено попередньою програмою з МВФ.