Ілюстрація REUTERS

Поточна програма співпраці України і Міжнародного валютного фонду stand-by обсягом 3,9 млрд дол. залишається в силі.

Читайте такожУкраїні, щоб уникнути кризи, важливо зберегти співпрацю з МВФ в найближчі 3 роки - Світовий банк

Про це заявив новопризначений секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк, в минулому радник Володимира Зеленського та екс-міністр фінансів України.

Відео дня

«Було питання, який статус чинної програми stand-by? Ця програма залишається», - сказав Данилюк за підсумками зустрічі з представниками місії МВФ у Києві.

Данилюк зазначив, що бачення майбутнього розвитку України у Міжнародного валютного фонду і команди президента Володимира Зеленського повністю збігається.

«Ми презентували нашу повістку дня, як ми бачимо розвиток країни, як ми бачимо наше співробітництво. Повністю збігаються позиції», - сказав Данилюк.

За його словами, першими кроками команди президента буде боротьба з корупцією, запуск судової реформи, переформатування правоохоронної системи.

«Раніше МВФ майже нав'язував для України все це, але не було бажання цього робити. Зараз відчувається бажання, що нова влада готова реально робити ті зміни, які важливі для всіх українців, щоб не було корупції, щоб економіка активно розвивалася», - сказав Данилюк.

Він зазначив, що МВФ з розумінням ставиться до рішення про дострокові вибори парламенту, які допоможуть також оновити уряд.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол., у рамках якої наша країна отримала перший транш в обсягу 1,4 млрд дол. Отримання ще двох траншів по 1,3 млрд дол. очікується за підсумками перегляду виконання умов програми в травні і в листопаді.

21 травня місія ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду приступила до роботи в Києві.

До її приїзду парламенту треба було ухвалити закон про «спліт» (розділення функцій Нацкомісії з регулювання ринків фінпослуг між Нацбанком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку), а уряду - завершити розділення Державної фіскальної служби.

Також предметом переговорів буде підвищення цін на газ для населення на 15%. Згідно з меморандумом з МВФ, Україна взяла на себе зобов'язання підвищити ціни з 1 травня, проте з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку Кабінет міністрів ухвалив рішення знизити ціни.

Крім того, експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці з МВФ скасування Конституційним судом України відповідальності за незаконне збагачення і ряду судових рішень про скасування націоналізації «ПриватБанку», що було передбачено попередньою програмою з МВФ.