Ілюстрація REUTERS

Найбільшими порушниками бюджетного законодавства у 2018 році стали міністерства інфраструктури, оборони та охорони здоров'я, а також Генеральна прокуратура і Державна служба у справах учасників війни і ветеранів АТО.

Читайте такожУ Рахунковій палаті розповіли, де Кабмін взяв гроші на пенсії в 2018 році

Про це заявив голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, представляючи звіт за 2018 рік у Верховній Раді.

Відео дня

За його словами, у минулому році аудитори Рахункової палати встановили факти порушення бюджетного законодавства та неефективного використання бюджетних коштів на 17 млрд грн.

«Ми склали рейтинг найбільш неефективних розпорядників коштів. Перша п'ятірка виглядає так: Міністерство інфраструктури - майже 55% від обсягу перевірених нами коштів використовувалися неефективно, Міністерство охорони здоров'я - 42%, Генеральна прокуратура - 37%, Державна служба у справах учасників війни і ветеранів АТО - 16%», - сказав Пацкан.

Очільник Рахункової палати закликав депутатів ухвалити відповідні кадрові рішення, а правоохоронців - звернути увагу на ці міністерства і розпочати кримінальні провадження.

За його словами, в європейських країнах чиновників, які найбільш неефективно використовують бюджетні кошти, звільняють із займаної посади.

«Завтра у Верховній Раді звіт уряду, і парламенту це привід порушити питання про відповідність деяких міністрів займаним посадам», - зазначив Пацкан.

Згідно з оприлюдненою пізніше на сайті Рахункової палати інформацією, Міністерство інфраструктури неефективно використовувало майже 55% від обсягу перевірених бюджетних коштів, Міністерство охорони здоров'я - 51%, Міністерство оборони - 42%, Генпрокуратура - 37%, Держслужба України у справах ветеранів війни та учасників АТО - 16%.

Як повідомляв УНІАН, держбюджет України за 2018 рік виконано з дефіцитом на рівні 59 млрд грн, що на 24% більше дефіциту за 2017 рік. Щодо ВВП показник дефіциту становив 1,7% за встановленого граничного показника в розмірі 80,6 млрд грн, або 2,4% ВВП.