Маркарова зазначила, що в Мінфіні вітають зниження облікової ставки / фото УНІАН

У Міністерстві фінансів України сподівалися на більш істотне зниження Національним банком України облікової ставки.

Читайте такожНацбанк хоче за три роки знизити облікову ставку до 8%

Про це написала міністр фінансів Оксана Маркарова у соцмережі Facеbook, коментуючи рішення НБУ про зниження ставки до 17% річних.

Відео дня

"Попри фактичний рівень інфляції, Мінфін, звичайно, потай сподівався на більше зниження ставки, тому що облікова ставка безпосередньо впливає на вартість розміщення Мінфіном ОВДП у гривні. Але раді, що НБУ зберіг тенденцію до зниження", - написала Маркарова.

За її словами, ринкові ставки по гривневих ресурсів всередині країни залежать від облікової ставки. При цьому сьогодні з початку року Мінфін залучив запозичення на 288,5 мільярда гривень, витративши на погашення та обслуговування держборгу 308,3 мільярда гривень, тоді як надходження від приватизації становили лише 0,3 мільярда гривень при плановому показнику у 17,1 мільярда гривень.

"Велика приватизація - не тільки інструмент для подолання корупції в держкомпаніях і знаходження для них ефективного власника, але і джерело фінансування, який скорочує необхідність запозичувати на цю суму і знижує обсяг коштів для обслуговування. І тому енергія та заходи у другій половині року мають бути спрямовані на розблокування великої приватизації та організацію прозорих і публічних конкурсів на всі активи", - додала Маркарова.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк відновив цикл пом'якшення монетарної політики та з 19 липня знижує облікову ставку до 17% річних після того, як в червні зберіг її на рівні 17,5% річних.

Максимальна історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в червні 2019 року в річному вимірі сповільнилася до 9%.