Ілюстрація REUTERS

Національний банк України затвердив нові вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на сайтах, зобов'язавши банки виконати ці вимоги протягом 6 місяців.

Читайте такожНБУ спростив видачу банкам ліцензій на гривневі перекази

Як повідомляється на сайті НБУ, за три місяці всі банки мають надавати вичерпну інформацію про послуги на сайтах в єдиному уніфікованому форматі. Зокрема, вказувати повну вартість послуги, включаючи комісії третім особам і платежі за додаткові послуги, періодичність погашення кредиту, умови дострокового повернення, можливі штрафи.

Відео дня

Зазначається, що Нацбанк почне контролювати дотримання цих вимог за три місяці та здійснювати щоденний моніторинг веб-сайтів.

У НБУ нагадали, що за нерозкриття інформації в повному обсязі в законодавстві передбачені штрафні санкції від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний випадок.

Через шість місяців на сайтах банків мають з'явитися калькулятори для розрахунку витрат або доходів від послуги.

Крім того, через шість місяців запрацюють нові вимоги до розкриття інформації у рекламі, яка має містити характеристики банківської послуги, включаючи інформацію про повну вартість, умови одержання послуги, ризики.

Також Нацбанк рекомендував банкам розробити автоматизовану базу даних для фіксування інформації про звернення громадян, визначати відповідального працівника за розгляд кожного звернення, проводити програми навчання працівників, що працюють з клієнтами, усувати виявлені при зверненні порушення і запобігати подібним порушенням щодо інших клієнтів.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня прийняла закон про захист прав споживачів фінансових послуг, згідно з яким Нацбанк отримав повноваження по захисту прав споживачів фінансових послуг. Закон набирає чинності за три місяці після підписання президентом, або з січня 2020 року.

Начальник управління НБУ по захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук в інтерв'ю УНІАН розповіла, що згідно з ухваленим законом регулятор буде штрафувати банки за перекручення даних про реальну вартість кредитів в рекламній продукції.