Підраховуючи обсяги контрабанди на митниці всі експерти сходяться на тому, що на рік це не менше 10 млрд доларів, тобто Державний бюджет щорічно втрачає 250-300 млрд грн.

Про це розповів експерт з оподаткування Андрій Гмирін на Першому податковому конгресі в Університеті ДФС України.

За його словами, сьогодні найбільшу загрозу податковій безпеці становлять: тіньова економіка, державний борг та корупція.

Відео дня

«Підраховуючи обсяги контрабанди різні експерти виходять на різні цифри. Але всі вони сходяться на тому, що на рік це не менше $10 млрд. Зауважу, що за офіційними даними доходи бюджету від митних зборів у 2018 році склали 27 млрд грн – 3% доходів Держбюджету. З загальних 295,4 млрд ПДВ, що надійшов у 2018 році – 79% сформовано за рахунок митного ПДВ. В цілому за 2018-й разом з митними платежами та імпортним акцизом, митниця забезпечила 40,2% всіх доходів бюджету. Тепер уявімо на секунду, що з 250-300 млрд грн контрабандного товаропотоку були б сплачені всі платежі до Держбюджету. Це ще близько 100 млрд», – наголосив Гмирін.

Також експерт додав, що у влади досі немає плану з комплексного реформування системи оподаткування, а стрімке падіння України в рейтингу PayingTaxes – 2020 ще раз свідчать про неефективність реформи фіскальних органів.

«У більшості країн є системний план реформування податкової системи, а у нас – нема. У світі немає жодної країни, коли не знижуючи податкові ставки, не покращуючи адміністрування, а просто «закручували гайки» і країна зробила швидкий економічний ривок. За рейтингом PayingTaxes-2018, який порівнював податкові системи 190 країн світу, Україна займала 43 місце за простотою податкової системи, а вже у 2019 році наша держава опустилась на 54 позицію. За результатами дослідження PayingTaxes – в 2020 Україна посяде 65 місце. Таким чином Україна втратить ще 22 пункти у рейтингу. Стрімке падіння України в рейтингу, дає підстави вважати, що реформи фіскальних органів, які проводились в нашій державі останнім часом не ефективні», – пояснив експерт.

Гмирін додав, що справжнього успіху з реформування податкової системи можна досягти тільки ухваливши на державному рівні чіткий та зрозумілий план реформи податкової системи.

Нагадаємо, 12 грудня в Університеті ДФС України відбувся Перший податковий конгрес «Управління публічними фінансами та проблеми забезпечення національної економічної безпеки», де науковці, експерта спільнота, представники влади й бізнесу висловили пропозиції для вдосконалення податкового законодавства України.

У вересні 2019 року Гмирін представив системний план податкової реформи України, розробляючи який вчені та експерти галузі взяли успішний досвід розвинутих країн та імплементували його до українських реалій.