За словами Милованова, Кабмін зараз працює над меморандумом про співпрацю з представниками промисловості / фото УНІАН

Кабінет міністрів планує підтримувати галузі промисловості в Україні, причому може вдатися до практики цільових програм, фінансування за якими може здійснюватися на конкурсній основі.

Про це під час брифінгу заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, відповідаючи на запитання про те, як уряд планує виправляти ситуацію з падінням промислового виробництва в країні.

За словами Милованова, Кабмін зараз працює над меморандумом про співпрацю з представниками промисловості.

Відео дня

«Ми визначаємо найбільш ключові та болючі напрямки, які має прийняти або взяти уряд. Це можуть бути програми підтримки, але програми будуть дуже таргетовані», - сказав він.

Читайте такожЗеленський підписав закон про зменшення тиску на бізнес

«Перший й найбільший напрямок, щодо якого всі говорять, що він болить зараз, - це напрямок інфраструктури. Все, що пов'язано з інфраструктурою - з «Укрзалізницею», з дорогами, з портами, з аеропортами. Все це необхідно розвивати. Далі, звичайно, металургія та машинобудування. Але тут будуть цільові програми, які я б пропонував на конкурсній основі. Не просто ми всім дали гроші, а повинні показати, хто є найбільш ефективним, у кого більша додана вартість, у кого більше значення для суспільства, для економіки, того й підтримувати. Програми будуть на напрямки промисловості, але, я думаю, що відбиратися вони будуть на конкурсній основі», - додав Милованов.

Що стосується причин падіння промвиробництва в Україні, то міністр звернув увагу на аналогічні процеси, які спостерігаються навіть у розвинених європейських країнах.

«Вся промисловість реагує на глобальне падіння економіки. Сповільнюється економіка, в Європі також є спад промисловості», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, спад промислового виробництва в Україні в листопаді 2019 року в річному вираженні - до листопада 2018 року - без урахування коригування на ефект календарних днів прискорився до 7,5% після падіння на 5% у жовтні.

За інформацією Держстату, найбільше падіння в річному вираженні зафіксовано у виробництві комп'ютерів, електронної та оптичної продукції - 25,7%, виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів - 15,4%, у металургії - 14,2%, машинобудуванні - 12,7 %, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиціонованого повітря - 12%.

Зростання в річному вираженні зафіксовано тільки в двох галузях: хімічній промисловості - на 34%, виробництві меблів та іншої продукції - на 1,5%.