Ілюстрація REUTERS

Національний банк України заборонив витрачати кошти з бізнес-рахунків фізичних осіб-підприємців (ФОПів) на особисті потреби.

Читайте такожУряд змінить підхід до перевірок ФОПів

Відповідна норма міститься в постанові НБУ про затвердження змін до інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів та нерезидентів від 27 грудня 2019 року, опублікованому на сайті регулятора і набула чинності 3 січня.

Відео дня

"За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних з особистими потребами", - сказано в документі.

Разом з тим у постанові зазначається, що ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів мають право перерахувати кошти з підприємницьких рахунків на особисті поточні рахунки та використовувати їх на свій розсуд.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2019 року НБУ опублікував роз'яснення, згідно з яким фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність, має відкрити окремі рахунки в банку - для здійснення такої діяльності та для власних потреб.

При цьому Національний банк заявив, що яких-небудь обмежень щодо використання коштів за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-резидентів, відкритих для власних потреб, не передбачено.