Гончарук: дрібним підприємцям нічого переживати / фото facebook/PMHoncharuk

Кабінет міністрів України має намір припинити практику ухилення від сплати податків середнім і великим бізнесом за допомогою схеми з фізичними особами-підприємцями (ФОПами), які фактично є співробітниками таких підприємств.

Читайте такожФОПи заборгували близько 6 мільярдів гривень податків

Про це заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

«Наш уряд точно не буде ганятися за дрібним підприємцем. Нас точно не цікавить знайти того дрібного підприємця, українця, який щось заробляє. Це точно не мета. Коли ви заходите у дорогий ресторан в Києві, ви розраховуєтесь, як правило, вам дають два або три чека. Чому? Все дуже просто. Тому що це не ресторан, а зграйка ФОПів, яка використовує свої привілеї, які держава створила для дрібних підприємців, ховається, прикидається дрібними, щоб когось обдурити», - сказав він.

За словами прем'єра, така схема часто використовується у сфері послуг або «кришуванні» контрабанди.

«Дрібним переживати нема чого, але тим, хто великий, середній і приховує це, намагається вдавати із себе сто-двісті дрібних підприємців, у тих будуть проблеми», - сказав він.

При цьому Гончарук наголосив, що уряд поводиться гуманно з тими, хто поки продовжує користуватися такою схемою.

«Ми не починаємо за ними ганятися. Ми їм говоримо, що через істотний період часу правила зміняться. Будь ласка, перебудуйте свою бізнес-модель таким чином, щоб ви змогли працювати в легальному полі», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закони - №1053-1 про внесення змін до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", який дозволяє використовувати програмні РРО поряд з традиційним, а також пов'язаний закон №1073 про внесення змін до Податкового кодексу, - які зобов'язують фізосіб-підприємців другої-четвертої категорії у сфері торгівлі та послуг використовувати РРО.

Закони передбачають штрафи за порушення роботи з РРО (видачу чека на неповну суму вартості товару або послуг; непроведення розрахункових операцій через РРО) на перехідний період до 1 жовтня 2020 року в розмірі 10% від вартості товару або послуг, за друге - 50%, тоді як після перехідного періоду штрафи збільшаться до 100% і 150% відповідно.

При цьому введення програмних РРО не стосуватиметься фізосіб, а також фізосіб-підприємців (ФОПів) на 1-й групі оподаткування.

Крім того, з 1 січня 2021 року підвищено граничний обсяг доходу платників єдиного податку другої групи з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн.

Також з 1 жовтня 2020 року РРО вводиться для окремих категорій платників єдиного податку на 2-4 групах, які здійснюють ризикову діяльність, а з 1 січня 2021 року - для всіх.

Також закон впроваджує механізм так званого "кешбеку" - компенсації вартості покупки понад 850 грн покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.