Ілюстрація / REUTERS

Після блокування торгівельних сполучень з Китаєм, компанії в усьому світі скаржаться на затримки у постачанні.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на Bloomberg.

У виданні пишуть, що збій у постачанні торкнувся всіх: виробник годинників з Гонконгу, не може отримати котушки або колеса. Новозеландських лобстерів випускають назад у море. А виробники ігор з Сан-Дієго скорочують виробництво. 

Відео дня

Bloomberg повідомляє, що журналісти поговорили з компаніями з різних сфер про те, як коронавірус вплинув на торгові зв'язки в світі та в цілому на бізнес.

Джонатан Басс, бізнесмен з Лос-Анджелеса, займається виробництвом речей для будинку і меблів каже, що деякі компоненти, необхідні йому для виробництва, застрягли у районі Шанхая. Алюмінієві дзеркала, дверні петлі і наповнювач подушок з поліестеру - це ті речі, які застрягли через транспортний колапс, змушуючи його шукати альтернативних постачальників.

У німецького виробника автозапчастин Webasto AG вісім співробітників з 1000 заразилися коронавірусом після візиту китайського колеги на навчальну сесію в січні. Це змусило компанію припинити роботу заводу на два тижні. Закриття закінчилося після того, як близько 180 співробітників були перевірені і підприємство найняло фахівців для дезінфекції робочих місць та залів засідань.

Читайте такожСША звинуватили Росію у поширенні дезінформації про коронавірус

Вільям Фейрклау, керуючий директор компанії Wah Kwong Maritime Transport Holdings Ltd, яка володіє транспортним флотом, сказав, що його фірмі доведеться чекати на своє замовлення. 

"У нас є пара кораблів, які повинні бути доставлені з верфей в Китаї, один в квітні і один у червні, форс-мажор полягає в тому, що у них (китайців-ЕП) просто немає робочих", - заявив Фэйрклау.

Китайські компанії скорочують зарплати співробітникам, переносять терміни виплат або повністю припиняють платити зарплату, пояснюючи, це економічними збитками від коронавіруса.

Зростання ВВП Китаю у першому кварталі 2020 року через коронавірус може скоротитись до 4,5% у річному вимірі - від цього можуть постраждати країни, які найбільше експортують до Китаю, - зокрема, Австралія, Південна Корея і Бразилія.

Поширення китайського коронавіруса буде коштувати глобальній економіці більше 280 мільярдів доларів в першому кварталі 2020 року, що покладе край безперервного росту світового ВВП, який тривав 43 квартали поспіль.